Trump stelt sancties in tegen ‘dictatuur’ Venezuela

Banken mogen geen nieuwe zaken meer doen met de regering van president Nicolás Maduro. De VS zien hem als dictator.

De Venezolaanse president Nicolás Maduro tijdens een 'anti-imperialistische' mars tegen Trump en de VS op 14 augustus 2017.
De Venezolaanse president Nicolás Maduro tijdens een 'anti-imperialistische' mars tegen Trump en de VS op 14 augustus 2017. Foto: Nathalie Sayago/EPA

President Donald Trump heeft per decreet scherpe sancties ingesteld tegen Venezuela. Banken mogen geen nieuwe zaken meer doen met de regering van president Nicolás Maduro en met staatsoliebedrijf PDVSA.

“Deze maatregelen zijn zorgvuldig genomen om de dictatuur van Maduro een belangrijke financieringsbron van zijn illegale bewind af te nemen”, staat in een verklaring van het Witte Huis. “Ze beschermen het financiële systeem van de Verenigde Staten tegen betrokkenheid bij de corruptie in Venezuela en ze helpen bij het bestrijden van de ellende in Venezuela en staan humanitaire hulp toe.”

Vice-president Mike Pence was vorige week op bezoek in Zuid-Amerika en stelt in een tweet dat de VS niet aan de zijlijn blijven staan terwijl Venezuela instort.

Door het presidentiële decreet zullen de spanningen tussen de VS en het in zware politieke en economische crisis verkerende Venezuela hoog oplopen, schrijft persbureau AP.

De Venezolaanse minister Jorge Arreaza van Buitenlandse Zaken stelt in een eerste reactie op de sancties dat “de VS probeert een humanitaire crisis te veroorzaken in Venezuela”. Hij zegt vanuit het hoofdkantoor van de VN in New York dat de “bedreigingen” en de “vermeende sancties” van de VS “onbeschaafde politiek” zijn, meldt Reuters.

Op 14 augustus organiseerde president Maduro al een “anti-imperialistische” mars tegen de VS en Trump, nadat de Amerikaanse president had gezegd dat hij militair ingrijpen in Venezuela niet uitsloot.

Aankoop staatsobligaties verboden

Het aankopen van door de Venezolaanse regering en het staatsoliebedrijf uitgegeven schuldpapieren en obligaties is vanaf nu verboden. Ook mag geen dividend worden uitgekeerd aan de regering van Maduro.

Maar de zwaarste strafmaatregel - het verbieden van het invoeren van olie - blijft buiten beeld. Die oliehandel is voor de Venezolaanse economie van cruciaal belang en ook de Amerikaanse economie kan moeilijk zonder. Ook commerciële handel en humanitaire financiering blijven toegestaan.

Lees ook: De oppositie in Venezuela vreest compleet te worden uitgeschakeld

Vorige maand kondigde de Amerikaanse regering al aan nieuwe sancties in te stellen na een internationaal zwaarbekritiseerd referendum dat Maduro had georganiseerd. Hij kreeg daarin goedkeuring voor het instellen van een grondwetgevende vergadering die het door de oppositie gedomineerde parlement aan de kant schuift.