Thuiskok Crème brûlée

Ik heb getwijfeld tussen een chocoladetaartje en een crème brûlée als afsluiter van deze week, en die laatste won. Omdat een goede crème brûlée nooit verveelt, je er altijd harten me verovert, maar vooral ook omdat de zachte, zoete vanille lichter is dan de zwaardere en machtige chocolade.

Verhit de oven tot 120 graden. Snijd het vanillestokje over de lengte doormidden en schraap het vanillezaad eruit. Doe de slagroom, melk, suiker, het vanillestokje en het vanillezaad in een pan en breng het zachtjes aan de kook. Draai zodra het roommengsel kookt het vuur laag en laat het zachtjes trekken. Breek de eieren in een kom, klop ze los en voeg de eidooiers toe. Voeg al roerend beetje bij beetje het hete roommengsel aan de eieren toe. Zet de pan weer op het vuur en verwarm de crème op laag vuur al roerend tot hij licht bindt.

Verdeel de crème over vier ondiepe vuurvaste schaaltjes, zet ze in de lauwe oven en laat ze in 45 minuten gaar worden. Laat de crèmes in de koelkast koud worden. Bestrooi de crèmes met een fijn laagje rietsuiker en bewerk ze met een brûléebrander tot de suiker gekaramelliseerd is. Garneer met de frambozen en het fijngesneden basilicum.

.