Robin van Persie terug bij Nederlands elftal

Volgende week wachten belangrijke WK-kwalificatieduels tegen Frankrijk en Bulgarije.

Van Persie kwam tijdens de mislukte kwalificatiereeks voor het EK 2016 voor het laatst uit voor Oranje. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Robin van Persie is terug bij het Nederlands elftal. De 34-jarige aanvaller van Fenerbahçe is een van de 24 namen in de definitieve selectie van bondscoach Dick Advocaat voor de belangrijke WK-kwalificatieduels tegen Frankrijk en Bulgarije van volgende week.

Advocaat was vorig seizoen nog trainer van Fenerbahçe en kent Van Persie dus goed. De spits speelde zijn laatste interland op 13 oktober 2015 in de met 3-2 verloren wedstrijd tegen Tsjechië.

Ook Karim Rekik (Hertha BSC) maakt na lange tijd zijn rentree bij Oranje. Ajacied Donny van de Beek is voor het eerst opgeroepen. Ryan Babel (Besiktas), Steven Berghuis (Feyenoord), Eljero Elia (Başakşehir), Davy Klaassen (Everton), Jeremain Lens (Besiktas), Jürgen Locadia (PSV), Bruno Martins Indi (Stoke City) en Jens Toornstra (Feyenoord) zijn de spelers uit de voorselectie die zijn afgevallen.

Kansen op WK-kwalificatie

Het Nederlands elftal maakt bepaald geen vlekkeloze kwalificatiereeks door. Zo werd uit tegen Frankrijk en Bulgarije verloren en bleef Oranje in Zweden op 1-1 steken.

Nederland won in juni weliswaar met 5-0 van Luxemburg, maar omdat Zweden een verrassende 2-1 overwinning boekte op Frankrijk staat het team van Dick Advocaat nog altijd voor een zware opgave: met nog vier duels te gaan moeten drie punten achterstand op nummer één Zweden én nummer twee Frankrijk worden goedgemaakt. Winst op Frankrijk lijkt dan ook noodzakelijk. De nummer één plaatst zich rechtstreeks, de acht beste nummers twee van in totaal negen poules moeten zich via play-offs zien te plaatsen.

Op donderdag 31 augustus speelt Nederland uit tegen Frankrijk. Drie dagen later moet in de Amsterdam Arena worden afgerekend met Bulgarije.

    • Etienne Verschuren