Protectionisme

DNB: dreigende handelsoorlog VS kent geen winnaars

Als de Verenigde Staten een handelsoorlog beginnen, zijn er geen winnaars. Ook de VS zelf gaan erop achteruit, berekende De Nederlandsche Bank (DNB). Aanleiding van de studie naar de gevolgen van een protectionistisch marktbeleid zijn de dreigementen van president Donald Trump om importheffingen in te voeren. Bij eenzijdige importheffingen van 20 procent voeren de VS op korte termijn minder producten in, schetst DNB. Producten worden duurder, de inflatie stijgt en daarom wordt de rente verhoogd. De investeringen zullen dan dalen. Amerikaanse exporteurs krijgen te maken met duurdere halffabrikaten en onderdelen en daar leidt de Amerikaanse uitvoer onder. DNB gaat tevens uit van een 2 procent lagere productiviteit, doordat er minder internationale concurrentie is. (ANP)