Postzegels mogen volgend jaar 84 cent kosten van toezichthouder

Postzegels mogen in 2018 7,1 procent duurder worden. Dat stelt de Autoriteit Consument en Markt (ACM), die ieder jaar bepaalt met hoeveel procent de posttarieven mogen stijgen. Dit betekent dat een postzegel volgend jaar maximaal 84 cent mag kosten.

PostNL moet nu een voorstel doen aan de ACM en zal in oktober of november de daadwerkelijke prijs bekendmaken. In 2017 mocht PostNL de tarieven met 8 procent verhogen en steeg de prijs van de postzegel 6,8 procent (5 cent).

De tarieven mogen jaarlijks worden verhoogd volgens een afspraak met het ministerie van Economische Zaken waar de ACM op toeziet.

De jaarlijkse tariefverhoging is noodzakelijk volgens PostNL, om de kosten van de krimpende postmarkt te dekken. PostNL mag een rendement van 10 procent halen. De tariefruimte is voor alle postdiensten, ook voor frankeermachinepost en buitenlandse postzegels.

Sinds 2005 is het aantal verstuurde brieven gehalveerd en de helft van de postbezorging in niet-stedelijk gebied is verliesgevend. Ieder jaar daalt het aantal verstuurde brieven met zo’n 9 procent. De omzet van PostNL steeg in het tweede kwartaal van 2017 wel naar 836 miljoen euro. Dat had vooral te maken met de stijging van het aantal pakketjes door het groeiende aantal online-aankopen.

PostNL is uitvoerder van de universele postdienst in Nederland, de minimale postbezorging die Europees is vastgelegd. Daarin staat onder meer dat post minimaal vijf dagen per week moet worden bezorgd en hoeveel brievenbussen er moeten zijn. (NRC)

    • Wouter van Noort