Tientallen doden bij protesten na veroordeling Indiase goeroe

Goeroe Gurmeet Ram Rahim Singh is schuldig bevonden aan de verkrachting van twee van zijn volgers in 2002.

Archiefbeeld uit 2015 van goeroe Gurmeet Ram Rahim. Foto Punit Paranjpe/AFP

In India zijn zeker 29 doden gevallen en meer dan tweehonderd mensen gewond geraakt bij rellen die ontstonden na de veroordeling van een Indiase goeroe, Gurmeet Ram Rahim Singh. Hij is schuldig bevonden aan de verkrachting van twee vrouwelijke volgers in 2002. Volgens de Times of India keerden tienduizenden volgers zich meteen na de uitspraak tegen journalisten en de politie.

Volgens verschillende Indiase media duwden de demonstranten mediabusjes om en vernielden zij camera’s. Persbureau Reuters meldt dat er in de provincies Punjab en Haryana op centrale plekken als treinstations en benzinestations vernielingen plaatsvonden door aanhangers van Singh. In de hoofdstad New Delhi zijn twee bussen in vlammen opgegaan.

Twitter avatar ANI ANI Income Tax office in Punjab’s Mansa set alight by Dera protesters post rape conviction of #RamRahimSingh, vehicles… https://t.co/e1fauAkTtO

Sekte

Singh, die zichzelf heeft uitgeroepen tot goeroe, is de leider van een sociale en spirituele groep in India. De groep, Dera Sacha Sauda, wordt gezien als een quasi- religieuze sekte met naar eigen zeggen ongeveer 50 miljoen volgers. De sekte zet zich in tegen armoede.

Dergelijke sektes zijn in India populair, en de leiders van deze sektes hebben niet zelden hun eigen privéleger ter bescherming. Vanwege zijn enorme aantal aanhangers wedijveren politieke partijen om de steun van Dera Sacha Sauda.

Singh kwam al eerder in opspraak. Begin deze eeuw werd hij beschuldigd van moord. Ook zou hij volgens de BBC mannelijke aanhangers hebben aangezet zich te laten castreren, om zo dichter bij God te komen. Hij is destijds niet veroordeeld.

Aankomende maandag wordt bekend welke straf Singh krijgt.

Chandigarn, de stad waar de uitspraak was en rellen uitbraken.

    • Heleen Gorris