Politiemedewerker opgepakt voor lek naar GeenStijl

De medewerker zou persoonsgegevens van de verdachte van de aanrijding bij Amsterdam CS hebben doorgespeeld.

Een medewerker van de politie in Noord-Holland is donderdag gearresteerd omdat hij mogelijk vertrouwelijke informatie gelekt heeft naar GeenStijl. Dat heeft de politie vrijdag bekend gemaakt. Het gaat vermoedelijk om de persoon die dinsdag aan het weblog de persoonlijke gegevens doorspeelde van de verdachte van de aanrijding bij Amsterdam Centraal op 10 juni.

Hoe de politie de verdachte medewerker op het spoor is gekomen, wil een woordvoerder niet zeggen. Ook over geslacht, leeftijd en woonplaats van de opgepakte medewerker doet de politie geen uitspraken. Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt de zaak.

Zwarte Peugeot

Acht mensen raakten in juni gewond toen een zwarte Peugeot over het plein voor het Centraal Station in Amsterdam reed. De politie meldde al snel dat er geen sprake was van een aanslag. De bestuurder lijdt aan diabetes en was onwel geworden.

Dinsdag verscheen op GeenStijl een foto van het politiesysteem waarop de volledige naam en geboorteplaats van de verdachte te lezen zijn. Dat het gaat om een 45-jarige in Marokko geboren man, voedt de overtuiging van sommige internetters dat de aanrijding geen ongeluk maar een terreuractie was.

Op de sociale media doken die geruchten al snel na het incident op. Gebruikers vermoedden dat de bestuurder wel degelijk een terrorist was, en dat de autoriteiten dit feit in de doofpot wilden stoppen. Het zou verdacht zijn geweest dat de politie al een uur na de aanrijding meldde dat de man een diabeticus was. Ook was het volgens twitteraars vreemd dat de man meerdere dagen vast bleef zitten en dat de beveiligingscamera’s niets van het incident hadden geregistreerd.

Lees ook: Rechts op het web suggereert: het was een aanslag, geen ongeluk

Dat de politie de complottheorieën probeerde te weerleggen, maakte weinig verschil. Het korps voerde bijvoorbeeld aan dat de bestuurder een paar dagen vast bleef zitten, omdat die tijd nodig was voor medisch onderzoek om terrorisme definitief uit te sluiten. Daarnaast filmden de camera’s op het moment van de aanrijding de verkeerde kant op.

De politie zei dinsdag al dat het waarschijnlijk makkelijk zou zijn te achterhalen welke medewerker gelekt heeft. Het politiesysteem houdt de gangen van de medewerkers die het gebruiken bij. “Ontslag of een integriteitsonderzoek zijn realistische scenario’s”, zei een woordvoerder over wat er zou gebeuren als er een verdachte wordt opgepakt.

Naschrift (4 september 2017): in een eerdere versie van dit artikel stond een foto met een zichtbaar kenteken. Die foto is verwijderd en vervangen.

    • Vincent Sondermeijer