Oud-premier Thailand afwezig bij vonnis, mogelijk gevlucht

Yingluck Shinawatra zegt dat ze ziek was, maar dat gelooft het Hooggerechtshof niet. Ze wordt verdacht van nalatigheid.

Aanhangers van Yingluck Shinawatra bij de rechtbank in Bangkok.
Aanhangers van Yingluck Shinawatra bij de rechtbank in Bangkok. Foto Wason Wanichakorn/AP

De Thaise oud-premier Yingluck Shinawatra (50) was vrijdag niet aanwezig in de rechtbank om te horen of ze schuldig bevonden wordt aan nalatigheid. Daarop besloot het Thaise Hooggerechtshof de uitspraak uit te stellen tot 27 september, meldt persbureau Reuters.

Volgens de advocaat van Shinawatra had ze gehoorproblemen, maar de rechters geloven daar weinig van. Zij beschuldigen Shinawatra ervan ondergedoken of gevlucht te zijn. Bronnen dichtbij de familie zeggen tegen persbureau Reuters dat Shinawatra inderdaad het land uitgevlucht is.

Eerder op de dag vaardigde de rechtbank nog een arrestatiebevel uit om af te dwingen dat Shinawatra er bij de zitting op 27 september sowieso bij zou zijn. Premier Prayut Chan-o-cha kondigde verscherpte grenscontroles aan.

Het hoofd van de grenspolitie zegt dat er geen aanwijzingen zijn dat Shinawatra niet meer in Thailand is. De advocaat van Shinawatra en de vicepremier zeiden beiden echter niet te kunnen bevestigen dat ze nog wél in het land is.

Lees ook: Waar is de Thaise oud-premier: verborgen of gevlucht?

Subsidie op rijst

Als Shinawatra veroordeeld wordt, kan ze maximaal tien jaar celstraf krijgen. Ze wordt verdacht van nalatigheid nadat een subsidieregeling voor het verbouwen van rijst 8 miljard dollar verlies had opgeleverd. Rijstboeren kregen 50 procent meer dan de marktprijs, waardoor de rijst niet kon worden verkocht of met verlies moest worden geëxporteerd.

Volgens Shinawatra heeft ze het beleid alleen bedacht en waren anderen verantwoordelijk voor het uitvoeren ervan. Critici menen dat ze haar verkiezing tot premier in 2011 aan het plan te danken heeft. Met het plan zou ze zich verzekerd hebben van de steun van veel arme boeren.

In 2014 werd Shinawatra na drie jaar premierschap afgezet door het Constitutioneel Hof van Thailand op beschuldiging van machtsmisbruik. Ze had in 2011 een familielid benoemd in de Nationale Veiligheidsraad. Niet veel later pleegde het leger een staatsgreep. Het leger is nog altijd aan de macht.

Amnestie

Eerder was ook de broer van Shinawatra premier. Net als zijn zus kreeg Thaksin Shinawatra te maken met een staatsgreep. Hij werd in 2006 afgezet en vluchtte naar Dubai.

De Shinawatra’s zijn een belangrijke zakelijke en politieke familie. De strijd tussen de familie, die veel steun heeft van de arme plattelandsbevolking in het noorden, en het leger en koningsgezinden aan de andere kant, levert regelmatig spanningen op. In 2013 stelde Yingluck Shinawatra een amnestieregeling voor haar broer voor. Demonstraties van tegenstanders van die wet luidden toen de coup van het leger in.

    • Joram Bolle