Orkaan Harvey bereikt vasteland Texas

Harvey kan de zwaarste en meest dodelijke orkaan worden boven de VS in de laatste twaalf jaar.

Een stoplicht in de Texaanse stad Corpus Christi is door de harde wind omver geblazen.
Een stoplicht in de Texaanse stad Corpus Christi is door de harde wind omver geblazen. Foto Nick Wagner/AP

De orkaan Harvey heeft vrijdagavond (plaatselijke tijd) het vasteland van de Amerikaanse staat Texas bereikt. Dat meldt het National Hurricane Center, de tak van het Amerikaanse meteorologisch instituut die orkanen in de gaten houdt. Harvey kwam zo’n 50 kilometer ten noordoosten van de stad Corpus Christi aan land, en wordt mogelijk de zwaarste storm in de Verenigde Staten in ruim twaalf jaar.

De windsnelheden in de orkaan lopen op tot 209 kilometer per uur. Op de schaal van Saffir-Simpson, waarmee orkaankracht wordt gemeten, valt Harvey daarmee in categorie vier. Vijf is de hoogste. De Verenigde Staten werden in oktober 2004 voor het laatst getroffen door een categorie vier-orkaan. Katrina, de storm die in 2005 voor meer dan 1.500 doden zorgde in de staat Louisiana, viel boven zee in categorie vijf maar zwakte eenmaal boven land af tot de derde categorie.

Het National Hurricane Center waarschuwt dat Harvey aan vrijwel de gehele Texaanse kust voor ‘catastrofale en levensbedreigende overstromingen’ kan zorgen. In het midden en noorden van Texas wordt 75 centimeter regen verwacht, met plaatselijke uitschieters naar 100 centimeter. Het waterpeil zou 2,5 à 3,5 meter boven het gebruikelijke niveau kunnen stijgen. Doordat Harvey langzaam voortbeweegt, kan de hoge waterstand enkele dagen aanhouden.

Te gevaarlijk

Uit de stad Rockport, die precies in het pad van Harvey ligt, komen al berichten over schade. Of er slachtoffers zijn gevallen, is nog niet bekend. Het hoofd van de plaatselijke brandweer laat aan persbureau AP weten dat het momenteel te gevaarlijk is om naar buiten te gaan. “We willen graag op pad om de schade op te nemen, maar we kunnen nu nog geen kant op.”

De Texaanse gouverneur Greg Abbott waarschuwde vrijdagavond voor een “enorme ramp” en vroeg in een brief aan president Trump om meer steun:

“De stormvloed en de hevige regen die met de orkaan gepaard gaan, kunnen makkelijk leiden tot miljarden dollars aan schade en vrijwel zeker tot verlies van levens.”

Abbott schrijft dat Texas waarschijnlijk niet op eigen houtje het hoofd kan bieden aan de orkaan:

“Gezien het korte tijdsbestek en de voorziene geografische schaal van de storm kan dit de staat snel boven het hoofd groeien. Onze mogelijkheden om de levens van Texanen te beschermen, en huizen en kritische infrastructuur, schieten tekort.”

President Trump laat via Twitter weten dat de federale overheid aanwezig is om te helpen. Volgens hem is de storm veel krachtiger en groter geworden dan vooraf werd geschat.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Storm turned Hurricane is getting much bigger and more powerful than projected. Federal Government is on site and ready to respond. Be safe!

Tienduizenden mensen zijn voor de storm op de vlucht geslagen. In de VS is het gebruikelijk dat voorafgaand aan extreem weer groot alarm wordt geslagen. In de Golf van Mexico zijn olieplatforms ontruimd.

In Texas kwam in 2008 voor het laatst een orkaan aan land. Toen vielen tientallen doden door de storm Ike. Dat was een orkaan in de tweede categorie.

    • Arjan Meesterburrie
    • Vincent Sondermeijer