Taylor Swift haalt uit naar Kanye West op duistere nieuwe single

Pop Binnen een halve minuut is duidelijk dat de nieuwe single van Taylor Swift, de eerste in drie jaar, een wraakliedje is jegens rapper Kanye West.

De Amerikaanse zangeres Taylor Swift tijdens haar concert in de Amsterdamse Ziggo Dome.
De Amerikaanse zangeres Taylor Swift tijdens haar concert in de Amsterdamse Ziggo Dome. Foto Paul Bergen / ANP KIPPA

De eerste vijftien seconden denk je dat de nieuwe single van Taylor Swift, ‘Look What You Made Me Do’, een ballade is. Maar de lyrische piano wordt al snel ingeruild voor een omfloerst hiphopritme, terwijl Swift iemand broeierig de les leest.

Binnen 25 seconden is duidelijk dat dit een wraakliedje is jegens Kanye West, die haar in recente raps een ‘bitch’ noemde en met wie ze een doorlopende strijd heeft sinds de rapper in 2009 op de MTV Video Music Awards de microfoon uit haar handen greep tijdens een toespraak. ‘I don’t like your little games/ don’t like your tilted stage’, zijn Swifts openingswoorden; een verwijzing naar het zwevende podium op Wests laatste tournee.

Ingewikkeld liedje

Daarna ontwikkelt het nummer zich tot een onbesuisde hybride, met elementen uit hiphop en house, en een brug naar het refrein waarin vrouwenstemmen gillend uithalen. In contrast daarmee staat het refrein zelf, dat juist koel en afgemeten wordt gezongen. Acht keer herhaalt ze de titel, steeds op dezelfde melodie – die ze leende van het Britse flamboyante mannenduo Right Said Fred, en hun househit ‘I’m Too Sexy’, zoals de credits melden.

Zo maakt Taylor Swift na drie jaar haar terugkeer met een ingewikkeld liedje. Als deze single, de voorloper van het in november te verschijnen zesde album Reputation, exemplarisch is voor Swifts nieuwe koers, dan zal het een donker en grillig album worden. Swift groeit richting de duistere stijl van Rihanna en steeds verder weg van haar eigen ‘onschuldige’ country-verleden. Op allerlei manieren wordt benadrukt dat Swift zichzelf opnieuw heeft uitgevonden. Zo haalde ze alle berichten van haar socialemedia-accounts, en toont zich, na alle glitter en glamour, op foto’s nu in scherp zwart-wit. Middenin het nieuwe liedje komt het ook ter sprake. Hier zegt ze: „I’m sorry, the old Taylor can’t come to the phone right now. Why? Oh, ‘cause she’s dead!”, en lacht uitdagend.