omkoping

Topman Samsung krijgt vijf jaar celstraf voor omkoping en verduistering, schandaal verweven met grotere affaire rond Zuid-Koreaanse ex-president

De topman van Samsung moet vijf jaar de cel in. Dat besloot een rechtbank in Seoul vrijdag, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. De openbaar aanklager had twaalf jaar geëist tegen Jay Y. Lee. Volgens de rechter heeft Lee zich schuldig gemaakt aan omkoping, verduistering, het wegsluizen van geld naar het buitenland, het verbergen van winst behaald uit criminele activiteiten en meineed. Hij werd in februari gearresteerd. Lee ontkent de beschuldigingen en gaat in beroep.

Officieel is Lee plaatsvervangend voorzitter van Samsung, maar in feite de belangrijkste man van de Zuid-Koreaanse elektronicagigant. Zijn 78-jarige vader is bestuursvoorzitter maar sinds een hartaanval een paar jaar terug niet meer betrokken bij de dagelijkse leiding.

De affaire rond Lee maakt deel uit van een veel breder schandaal in Zuid-Korea rond ex-president Park Geun-hye. Lee heeft haar en Parks vriendin Choi Soon-sil omgerekend 34 miljoen euro aan steekpenningen betaald om er een fusie doorheen te krijgen, zei het openbaar ministerie. De rechtbank acht bewezen dat Lee in ieder geval 5,4 miljoen euro heeft betaald voor paardrijlessen van de dochter van Choi in Duitsland.

Choi wordt omschreven als een Zuid-Koreaanse ‘Raspoetin’. Ze zou grote invloed hebben gehad op de Zuid-Koreaanse president. Zo schreef ze politieke toespraken van Park, maar had ook zeggenschap in politieke beslissing rond de economie en benoemingen. Ze zou topmannen van bedrijven, waaronder Samsung, onder druk hebben gezet om geld naar instellingen van haarzelf over te maken. Park trad af als gevolg van de affaire, Choi kreeg drie jaar celstraf.