NPO zendt film over Klaver uit, gemaakt door een campagnemedewerker

Foto BNNVARA

Een uniek kijkje achter de schermen bij een jonge, opkomende politicus die strijdt voor zijn idealen. Of een langgerekte campagnespot voor een politieke partij? De aankondiging dat NPO3 op 4 september de documentaire Jesse uitzendt, oogstte donderdag stevige kritiek. Het gaat om een 52 minuten durende film over de campagne van GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver, gemaakt door een voormalig lid van het campagneteam van Jesse Klaver, regisseur Joey Boink.

Volgens Sander van den Eeden, hoofd Informatieve Programma’s bij BNN-VARA, liep de omroep al langer rond met het idee voor een documentaire over de GroenLinks-leider, maar lukte het voorafgaand aan de campagne niet afspraken hierover te maken met Klaver. Andere films over politieke campagnes, gemaakt door onafhankelijke documentairemakers, leverden de afgelopen jaren regelmatig interessante televisie op.

Toen Boink de omroep in mei benaderde met uren ruw beeldmateriaal, stelde de omroep als eis dat al het materiaal gebruikt mocht worden, dat GroenLinks geen rol zou spelen bij het maken van de documentaire en dat in de film duidelijk wordt verteld welke rol Boink zelf speelde in de campagne. Dat Boink en Klaver tijdens de campagne bevriend raakten, maakt de documentaire volgens de regisseur extra bijzonder, omdat hij ook tijdens persoonlijke momenten, zoals vlak na het overlijden van Klavers moeder, mocht filmen.

Toch zitten er volgens Van den Eeden genoeg momenten in de film waarin Klaver niet noodzakelijkerwijs positief overkomt. Zo is te zien hoe de GroenLinks-leider oefende op het aanbieden van zijn hand aan PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher in een debat, een op het oog spontaan moment dat later eindeloos herhaald zou worden. Boink zegt op verzoek van Klaver maar twee aanpassingen te hebben gedaan: het wegblurren van het kenteken van zijn auto en het onherkenbaar maken van zijn kinderen.

Pikant is dat BNN-VARA in samenwerking met het filmproductiehuis én GroenLinks de avond voor de uitzending een speciale voorpremière organiseert. Via sociale media kregen GroenLinks-sympathisanten donderdag exclusief kaarten aangeboden en nodigde Klaver volgers persoonlijk uit voor de voorpremière.