Migratie

Minder buitenlanders willen in het Verenigd Koninkrijk wonen

De aanwas van immigranten naar het Verenigd Koninkrijk is in het eerste jaar na de Britse stem voor een vertrek uit de Europese Unie afgenomen. In het jaar tot maart 2017 kwamen 246.000 meer mensen naar het land dan er vertrokken. Dit zogeheten netto migratiesaldo is daarmee 81.000 mensen lager dan in dezelfde periode een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het Britse statistiekbureau ONS. Het verschil is voornamelijk toe te schrijven aan de 33.000 inwoners uit EU-landen die het land hebben verlaten, zegt het ONS. Meer dan de helft van die groep is afkomstig uit de acht landen die sinds 2004 lid zijn van de Unie, waaronder Polen en Hongarije. Vermoedelijk is hun emigratie het gevolg van het Brexit-referendum. Of ook op langere termijn minder mensen in het VK willen wonen, kan het ONS nog niet zeggen.(NRC)

    • Bastiaan Nagtegaal