Meer trouwerijen, maar geregistreerd partnerschap rukt op

Geregistreerd partnerschap is in de grote steden aanzienlijk minder populair.

Randstedelingen kiezen vaker voor een trouwerij dan voor geregistreerd partnerschap.
Randstedelingen kiezen vaker voor een trouwerij dan voor geregistreerd partnerschap. Foto Jeroen van der Meyde/ANP

Er is in 2016 weer iets vaker getrouwd dan in het jaar ervoor. Het aantal geregistreerde partnerschappen is flink gegroeid, blijkt uit cijfers van het CBS. Voorlopig is die stijging lang niet genoeg om de daling van de laatste jaren te compenseren. Het aantal trouwerijen is nog niet eens terug op het niveau van 2014. Dat het huwelijk bezig is met een comeback lijkt dan ook onwaarschijnlijk.

Trouwen is al jaren niet meer de norm. In 1970 werden nog 123.631 huwelijken gesloten, 9,5 per duizend Nederlanders. In 2016 was het aantal trouwerijen vrijwel gehalveerd. Ruim 65.000 mensen gaven elkaar het jawoord, 3,8 per duizend mensen. Die daling is niet te verklaren door het succes van geregistreerde partnerschappen, hoewel die inmiddels juridisch vrijwel dezelfde status hebben en sterk aan populariteit winnen.

In 2016 gingen 15.706 stellen een partnerschap aan. Drie jaar eerder lag dat aantal nog onder de tienduizend. Bijna een op de vijf officiële verbintenissen is nu een geregistreerd partnerschap.

Onder Nederlanders met een migratieachtergrond wordt in plaats van een geregistreerd partnerschap relatief vaker voor een huwelijk gekozen dan gemiddeld. De verklaring daarvoor is mogelijk dat geregistreerd partnerschap niet in alle landen erkend wordt. Met name onder Turkse en Marokkaanse Nederlanders vinden aanzienlijk minder partnerschapsregistraties plaats dan huwelijken.

Het relatieve succes van trouwerijen onder mensen met een migratieachtergrond verklaart volgens het CBS ook deels waarom het geregistreerd partnerschap in de steden minder in trek is dan in kleinere gemeenten, waar die groep kleiner is.

    • Bastiaan Nagtegaal