Buitenkijken: Kamperen op een boot

Thijs Wolzak fotografeert de hele zomer buiten. Deze week een tent op een boot in de haven van Sneek.

Tent „Eigenlijk zou ik naar Spanje gaan”, vertelt student Ellen Sterenberg (20) grinnikend. Nu ligt ze in de zon op een bootje in de haven van Sneek. „Die vriend met wie ik zou gaan, zit onder de plak bij z’n vriendin dus dat ging niet door.” Ze vaart acht dagen mee door Groningen en Friesland met vriendin Mirthe Zwerver en haar vriend Reinoud Plekkringa en diens goede vriend Harke Anjewierden (allemaal 20 jaar). „Onderweg springen er vrienden op en af, sommigen blijven een nachtje slapen.” Tijdens de Sneekweek stonden er twee tenten op het dek. „Er was geen grasveldje in de buurt.” Hun ‘tentenkampje’ staat waarschijnlijk in menig vakantieboek. „We zijn aan de lopende band gefotografeerd.”

Bekend Zwerver vaart al vier zomers met Plekkringa op de boot, precies zo lang als ze verkering hebben. En elk jaar doen ze het Friese Eernewoude aan. „Ik weet er de weg op de camping”, vertelt Zwerver. „Het is fijn als alles bekend is.” Sterenberg: „Het is ook fijn dat daar goede douches zijn, aan boord is alleen een wc.”

Tijdverdrijf De eerste dag was pittig, ze vertrokken om 9.00 uur vanuit Usquert – „vlakbij de Eemshaven” – en lagen vlak voor middernacht in Sneek. Sterenberg: „We wilden de Sneekweek niet missen.” Was er een artiest voor wie ze op tijd moesten zijn? „Nee hoor, ik houd van alles.” Nu varen ze 6 á 7 uur per dag. Wie niet vaart, doet „een beetje tijdverdrijf.” Zoals huishoudelijke taken – „vooral de afwas” –, of een kruiswoordpuzzel. Of een beetje liggen en kijken. „Je ziet een gebied waar je gewoonlijk met de auto voorbijraast. Maar nu lig je echt in de natuur. Op meren en zo.”

Vanaf volgende week gaan we weer binnenkijken. Heeft u een suggestie? Mail naar binnenkijken@nrc.nl.