Aanvallen op agenten in Londen en Brussel

In zowel Londen als Brussel zijn agenten aangevallen door een man met een mes. In Brussel werd de aanvaller doodgeschoten.

Een Belgische politieagent staat bij de plek waar kort daarvoor twee militairen werden aangevallen door een man met een mes.

Belgische militairen hebben vrijdagavond in het centrum van de hoofdstad Brussel een man doodgeschoten die hen aanviel met een mes. De aanvaller wist twee militairen licht te verwonden aan handen en gezicht. Nog geen twee uur later viel in Londen een man bij Buckingham Palace ook twee agenten aan, gewapend met een mes. Hij kon worden aangehouden, zo meldt de Britse politie.

De aanval in Brussel vond volgens het Belgische Federaal Parket even voor half negen plaats. De dader viel een groepje van drie militairen in de rug aan, terwijl hij ‘Allahu Akbar’ riep. Eén van de militairen opende het vuur en raakte de aanvaller twee keer. In het ziekenhuis overleed de man aan zijn verwondingen.

De aanvaller was een in 1987 geboren Somaliër die in 2004 naar België kwam en twee jaar geleden de Belgische nationaliteit kreeg. Eerder dit jaar pleegde hij al een strafbaar feit. Achteraf bleek dat hij tijdens de aanval een nepvuurwapen en twee Korans bij zich had.

Premier Charles Michel reageerde kort na de aanval op Twitter:

Twitter avatar CharlesMichel Charles Michel Alle steun voor onze militairen. Onze veiligheidsdiensten blijven alert. Met crisiscentrum volgen we situatie op de voet.

Het openbaar vervoer in de directe omtrek van het incident werd tijdelijk stilgelegd op last van de politie, die met veel agenten ter plaatse was. In de buurt van de Grote Markt werd een aantal straten afgesloten.

Aanval bij Buckingham Palace

Twee uur later werd de omgeving rond Buckingham Palace afgesloten nadat een man twee politieagent aanviel met een kapmes. Volgens de Londense politie schreeuwde ook deze dader ‘Allahu Akbar’. De man werd gearresteerd.

De politie schrijft dat de aanval plaatsvond aan de grote laan die langs Buckingham Palace loopt. De twee agenten zijn daarbij lichtgewond geraakt aan hun armen, en zijn daar inmiddels aan behandeld. Volgens Britse media vond de aanval plaats voor de ogen van een groep verschrikte toeristen. De politie heeft een onderzoek geopend naar de aanval.

    • Sjoerd Klumpenaar