Amerikaan geëxecuteerd met nieuw middel etomidaat

Mark James Asay is in Florida de eerste witte terdoodveroordeelde voor de moord op een zwarte man sinds 1976.

Mark James Asay is ter dood veroordeeld voor de moord op twee mannen in 1987. Foto Reuters

In de Amerikaanse staat Florida is donderdagavond lokale tijd een 53-jarige man geëxecuteerd met een nieuw verdovingsmiddel. Dat melden staatsfunctionarissen volgens Reuters. Het middel etomidaat werd in de Verenigde Staten niet eerder gebruikt bij een executie.

Mark James Asay kreeg in 1988 de doodstraf voor de racistische moord op twee personen het jaar daarvoor: de 34-jarige Afro-Amerikaan Robert Lee Booker en de 26-jarige Robert McDowell, die van Latijns-Amerikaanse komaf was. De executie werd uitgevoerd in de staatsgevangenis van Florida in Bradford County.

Etomidaat

Het middel etomidaat moet midazolam vervangen omdat dat injectiemiddel schaars is geworden: uit protest tegen de doodstraf willen farmaceutische bedrijven het niet langer leveren. Etomidaat dient bij een executie als verdovingsmiddel, daarna volgen injecties met een verlammende stof en kaliumacetaat, een middel dat het hart tot stilstand brengt.

Het gebruik van etomidaat, hoewel goedgekeurd door het Hooggerechtshof van Florida, is echter ook een punt van discussie. Critici beweren dat Asay is gebruikt als proefkonijn. De executie van Asay verliep rustig.

Florida en de doodstraf

Asay is in Florida de eerste witte terdoodveroordeelde voor de moord op een zwarte man sinds de doodstraf er in 1976 werd heringevoerd. Sindsdien werden 93 mensen in de oostelijke staat geëxecuteerd, onder wie twee vrouwen. Alleen in Texas, Virginia en Oklahoma werden meer mensen ter dood veroordeeld. In Florida zitten 386 gevangenen in een dodencel.

    • Etienne Verschuren