Windparken

Sif boekt een lager resultaat door hogere opstartkosten

Sif, gespecialiseerd in stalen funderingen voor de offshore-industrie, is na het verschijnen van de halfjaarcijfers donderdagochtend flink afgestraft op de beurs. Het aandeel van het nog jonge beursfonds leverde zo’n 10 procent in.

Sinds de beursgang in mei 2016 liep de koers van Sif flink op, van 14 euro tot 25 euro. Beleggers verwachtten veel van het bedrijf omdat het vooral produceert voor windmolenparken in zee, die momenteel volop worden aangelegd. Inmiddels ligt de koers op zo’n 18 euro.

Het bedrijf uit Roermond schroefde zijn winstverwachting voor het hele jaar terug. Een andere tegenvaller waren de hogere kosten voor nieuwe productiefaciliteiten in Rotterdam. Mede daardoor daalde het bedrijfsresultaat in de eerste zes maanden van het jaar van 28,6 miljoen euro tot 25,7 miljoen. Helemaal onder de streep resteerde een nettowinst van 19,4 miljoen (22,6 miljoen in dezelfde periode vorig jaar), terwijl de omzet met een kwart daalde tot 156 miljoen. Sif zegt zelf vooral naar de ‘contribution’ te kijken. Deze toegevoegde waarde (omzet min de directe kosten) steeg volgens het bedrijf met 14 procent tot 74 miljoen. Ook voor het lopende halfjaar verwacht Sif een daling van het bedrijfsresultaat, maar die daling zal de helf minder groot zijn. (NRC)