Volksbank houdt winst op peil, meer klanten

Halfjaarcijfers

De Volksbank, het moederbedrijf van SNS en RegioBank, heeft de winst in het eerste halfjaar op peil kunnen houden. Het financiële concern wist de druk op de hypotheekrentes daarbij grotendeels te compenseren door de hypotheekportefeuille te laten groeien en de spaarrente licht te verlagen.

Onder de streep hield de Volksbank 177 miljoen euro over, tegen een nettowinst van 181 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De nettorentebaten, een belangrijke inkomstenbron van de bank, gingen met 2 procent omlaag naar 462 miljoen euro. Verder liepen per saldo minder voorzieningen voor slechte leningen af. Het vrijvallen van die voorzieningen hielp de resultaten vorig jaar nog met 45 miljoen euro. Dit keer ging het maar om 20 miljoen euro.

Het marktaandeel van de Volksbank in nieuwe particuliere hypotheken verbeterde tot 6,8 procent. Het aantal klanten met een betaalrekening kwam per saldo 42.000 hoger uit op bijna 1,4 miljoen.

De Volksbank rekent voor de tweede helft van dit jaar op een wat lagere winst. De bank verwacht hogere kosten te maken voor de uitvoering van strategische projecten. Naar verwachting blijft de gemiddelde rente op de particuliere hypotheken bij de Volksbank relatief laag en zullen de nettorentebaten verder dalen.

Topman Maurice Oostendorp doopte begin dit jaar SNS om tot de Volksbank. Hij noemt die een „gezonde, veilige” bank. SNS Bank was onderdeel van het in 2013 genationaliseerde SNS Reaal, dat onderuit ging door problemen bij de vastgoedpoot. De verzekeringstak Reaal is verkocht en heet nu Vivat. De Nederlandse staat is nu nog volledig eigenaar van Volksholding, voorheen SNS Holding, maar wordt op termijn weer geprivatiseerd. (ANP)