Verenigd Koninkrijk dreigt EU-burgers met uitzetting

Een pijnlijke fout van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken: zo’n honderd in het Verenigd Koninkrijk woonachtige EU-burgers kregen een brief waarin ze werden verzocht binnen een maand het land te verlaten. Zo niet, dan zou detentie en vervolgens uitzetting dreigen.

De brieven werden vorige week verstuurd aan EU-burgers met een verblijfsvergunning, die soms al tien jaar in het Verenigd Koninkrijk woonden en werkten. Een fout, zo gaf het ministerie woensdag toe. Maar wel een pijnlijke: de Britse premier Theresa May doet de afgelopen weken veel moeite EU-burgers duidelijk te maken dat hun rechten in het land niet zullen veranderen door de Brexit.

Het was de Finse Eva Johanna Holmberg, gepromoveerd cultuurhistorica en werkzaam aan de Queen Mary University in Londen, die de zaak aan het licht bracht. Als echtgenote van een Brit en al tien jaar woonachtig in het Verenigd Koninkrijk had ze geen enkele reden om te vrezen voor haar verblijfsstatus. Tegenover de BBC zei ze dat ze „haar ogen niet kon geloven” bij het lezen van de brief.

Op sociale media brak een rel los over de kwestie toen een Finse krant voor het eerst melding maakte van het verhaal van Holmberg. Ook andere mensen bleken brieven te hebben ontvangen.

De Britse premier Theresa May sprak in een verklaring van een „ongelukkige fout”. (NRC)

    • Etienne Verschuren