Man aangehouden in Brabant in verband met terreurdreiging

De bestuurder van een verdacht busje die gisteravond in Rotterdam werd aangehouden, bleek een Spaanse monteur te zijn die vermoedelijk dronken was.

Politie grendelt de evenementenhal Maassilo af in verband met een terreurdreiging. Het concert van de Amerikaanse band Allah-Las in Rotterdam werd afgelast.
Politie grendelt de evenementenhal Maassilo af in verband met een terreurdreiging. Het concert van de Amerikaanse band Allah-Las in Rotterdam werd afgelast. Foto Arie Kievit/ANP

Een 22-jarige man is in de nacht van woensdag op donderdag aangehouden in Brabant in verband met de terreurdreiging in Rotterdam. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie Rotterdam. Een andere verdachte die donderdagavond al was aangehouden, bleek een Spaanse monteur te zijn die vermoedelijk dronken was.

Waar de aanhouding precies heeft plaatsgevonden, is niet bekend gemaakt. Een arrestatieteam van de Dienst Speciale Interventies (DSI) viel rond 02.00 uur zijn woning binnen. De man is meegenomen voor verhoor en zijn huis is vannacht doorzocht.

Lees ook: ‘Terreurdreiging verwacht je in een stadion, niet bij Allah-Las’

Volgens de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb was de politie getipt door Spaanse autoriteiten. De Rotterdamse korpschef Frank Paauw zegt dat de politie gisteren concrete informatie had dat er donderdag een aanslag gepleegd zou kunnen worden tijdens het concert van de Amerikaanse rockband Allah-Las in de Maassilo.

De precieze rol van de verdachte is nog niet bekend gemaakt. Het concert werd afgeblazen. “De informatie was zo serieus dat we deze maatregel hebben genomen”, zei Paauw over het incident. Uit onderzoek moet blijken of nu ook daadwerkelijk een aanslag verijdeld is.

‘Verdachte komt uit Zevenbergen’

Volgens het Brabants Dagblad en Omroep Brabant is de arrestatie verricht in een buitenwijk van Zevenbergen. Meerdere buurtbewoners zeggen dat de man daar vannacht is opgepakt. De loco-burgemeester van Zevenbergen zou zijn geïnformeerd over de aanhouding.

De politie wil dit niet bevestigen noch ontkennen. Ook wil een politiewoordvoerder niet zeggen wat voor nationaliteit de verdachte heeft. Het is wel zeker dat de man in Nederland woont.

Twitter avatar DickSchoof DickSchoof Politie Rdam:’aanhouding ivm dreiging Maassilo. Geen relatie met (monteurs)busje.’ Politieoptreden alert, passend bij huidig dreigingsbeeld

Een bestuurder van een Spaans busje met gasflessen werd donderdagavond al aangehouden omdat hij in de buurt van de Maassilo opvallend rijgedrag vertoonde. Het voertuig werd door de Explosieve Opruimingsdienst (EODD) gecontroleerd. Vervolgens bleek dat de Spanjaard een logische verklaring had voor de gasflessen in zijn busje en dat hij waarschijnlijk onder invloed was. De politie meldde donderdagochtend dat hij nog vastzit. Waarschijnlijk wordt hij vanmiddag vrijgelaten.