Twee mannen opgepakt om dreiging van terreur R’dam

Maassilo

Terreurdreiging rond een optreden van de Amerikaanse muziekband Allah-Las in de Rotterdamse Maassilo heeft geleid tot twee arrestaties en het afblazen van het concert. De dreiging die door een bron als „echt serieus” wordt betiteld, was door de Spaanse politie aan de Nederlandse politie gemeld.

De tip kwam voort uit een langlopend terreuronderzoek in Spanje. Deze had, voor zover bekend, niets te maken met de aanslag van vorige week op de Rambla in Barcelona.

De Maassilo in Rotterdam is vlak voor het optreden ontruimd en het publiek werd buitengehouden. De band, die al binnen was, werd later op de avond onder politiebegeleiding weggebracht.

Woensdagavond hield de politie de bestuurder aan een busje met Spaans kenteken. Dat reed rond in de buurt van de Maassilo. Het trok de aandacht door vreemd rijgedrag.

In het busje werden gasflessen aangetroffen. Even later bleek dat de bestuurder, een Spaanse monteur, vermoedelijk dronken was. Tijdens het politieverhoor kon de bestuurder de politie duidelijk maken dat de gasflessen niets met een mogelijke aanslag te maken hadden, maar nodig waren voor zijn werk.

In de nacht van woensdag op donderdag volgde een tweede arrestatie, ergens in Noord-Brabant. Daar viel een politie-eenheid die gespecialiseerd is in optreden bij ‘terrorismegerelateerde situaties’, het huis binnen van een 22-jarige man. Hij is meegenomen voor verhoor en zijn huis is in de nacht doorzocht. Volgens de politie houdt de arrestatie verband met de terreurdreiging tegen de Maasssilo. Volgens een bron wordt de man niet in verband gebracht met een ophanden zijnde aanslag.