Brieven

Reactie Roos Vonk (1) Holocaust-vergelijking gaat mank

Foto Paulo Whitaker/REUTERS

Hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk stelt in haar opiniestuk terecht het dierenleed in de bioindustrie aan de kaak (Bioindustrie vergelijken met de Holocaust is niet zo raar, 22/8). Haar argumentatie laat echter te wensen over. „Dieren worden behandeld als productiegoederen zonder gevoel en zonder individualiteit, zoals ook ooit slaven en Joden. In die zin leven we temidden van een grootschalige industriële holocaust”, zo schrijft ze. Haar vergelijking, onder dierenrechtenactivisten en antislavernijactivisten helaas gangbaar, met de Holocaust gaat volledig mank. Hitler koesterde het waanidee dat de mensheid in haar voortbestaan werd bedreigd door de ‘onmenselijke’ Joden, die dan ook als ongedierte moesten worden uitgeroeid opdat de mens niet zou uitsterven. De nazi’s beschouwden Joden niet als productiegoederen. Tijdens de massaexecuties en in de vernietigingskampen werden uitsluitend lijken geproduceerd. Geen mens meent dat kippen en koeien overbodig zijn en ontzegt hen het recht om als soort te mogen voortbestaan. Geen mens loopt met het plan rond om alle kippen en koeien te vergassen omdat deze een gevaar zouden vormen voor de hele mensheid. Zulke leedvergelijkingen dienen mens noch dier en getuigen slechts van de noodzaak tot beter holocaustonderwijs.


publicist