Te koop op tweedaagse kunstbeurs in Amsterdam: Damien Hirst (10.000 euro)

Publiekstrekker Op de Amsterdam International Art Fair is kunst te koop van bekende kunstenaars als Tracey Emin en Damien Hirst, maar voornamelijk van opkomende kunstenaars en zelfs studenten.

Het affiche van For the love of God dat op de Amsterdam International Art Fair te koop is.

Hij is bedoeld als publiekstrekker: For the Love of God, de met diamanten bezette schedel van de Britse kunstenaar Damien Hirst uit 2007. Het werk is zelfs te koop, staat in de persuitnodiging voor de Amsterdam International Art Fair, die deze vrijdag en zaterdag wordt gehouden in de Amsterdamse Beurs van Berlage.

Helaas, de echte schedel is het niet: het gaat om een limited edition print, een afbeelding van het kunstwerk die wordt verkocht voor 10.000 euro. Maar ook al is dat beduidend minder dan het werk zelf heeft gekost (15 miljoen euro voor 8.000 diamanten), toch is het een van de duurdere mogelijke aankopen op de tweedaagse kunstbeurs.

Want de Amsterdam International Art Fair toont weliswaar werk van bekende kunstenaars (Mr. Brainwash, Tracey Emin, Ichi Tashiro), maar toch zijn er vooral opkomende schilders, beeldhouwers, fotografen en street artists, tot en met studenten aan toe. Drieduizend werken uit dertig landen zijn er te zien en te koop, bij pakweg honderdvijftig exposanten.

De International Art Fair is een initiatief van de Nederlandse Joëlle Dinnage (32) en de Spaanse Natal Vallve (41), hij vond voor het eerst plaats in 2011 in de Oude Kerk in Amsterdam. Sinds 2013 is de beurs om en om jaarlijks in Amsterdam of Rotterdam. Ook is hij al georganiseerd in Tokio, Miami, Oxford en Wenen.

Een verschil met veel andere kunstbeurzen is de korte duur (een avond en een dag) en de toegankelijkheid: de stands voor studenten en opkomende kunstenaars zijn relatief goedkoop. Vooral om die reden is er overwegend betaalbare kunst te zien, wat weer veel en relatief jong publiek trekt: 7.000 bezoekers in 2015, vaak van een jaar of 30 à 40. Net als de kunstenaars komt dat publiek uit de hele wereld. Op zaterdag is de entree gratis.