Nederlandse hockeysters naar finale EK

De ploeg versloeg angstgegner Engeland met 1-0 dankzij een late treffer van aanvoerder Marloes Keetels.

Foto Sander Koning/ANP

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben met een krappe 1-0 overwinning op Engeland de finale van het Europees kampioenschap bereikt. De ploeg van bondscoach Alyson Annan maakte pas in het laatste kwart van de halve finale het verschil. De hockeysters namen daarmee wraak op het team dat Nederland de afgelopen jaren meermaals op belangrijke momenten in de weg stond.

Het was aanvoerder Marloes Keetels die met een treffer elf minuten voor tijd Nederland op voorsprong zette. Dat was enigszins tegen de verhoudingen in want regerend Europees en Olympisch kampioen Engeland had lang de overhand. Zo schoot Sophie Bray in het tweede kwart een bal maar net voorlangs en verprutste Zoe Shipperley een strafcorner.

Met de overwinning verslaat Nederland de ploeg die Oranje een jaar geleden nog een grote kater bezorgde door na shoots-outs te winnen in de Olympische finale. Zondag kan de Nederlandse ploeg proberen de eerste grote prijs te winnen na die dramatisch eindstrijd - die tevens het einde van de interlandcarrière van onder meer Maartje Paumen, Ellen Hoog en Naomi van As betekende.

In de finale neemt Oranje het op tegen België. Dat team won enigszins verrassend eerder op de avond met 1-0 van Duitsland.

    • Jorg Leijten