Ben Roberts

‘Ik ga nóóit naar een stierengevecht’

Jong! in het buitenland

Deze zomer in de rubriek Jong! pubers uit negen wereldsteden over zichzelf, de wereld en elkaar. Deze week: Carmen Sánchez Martínez (13) uit Madrid.

Verhuisd

„Ik heb vier jaar in Catalonië gewoond voordat ik naar Madrid kwam. In de stad Tarragona. Alles was daar anders. Op school kreeg ik al mijn vakken in het Catalaans. Behalve Engels en Frans dan. Ze waren daar heel erg voor onafhankelijkheid van Spanje. De verhuizing naar Madrid was een radicale verandering voor mij. Ik zit nu op een heel strenge school waar we soms les krijgen van nonnen. Ik geloof wel in God, maar ik ga nooit naar de kerk. In het begin werd ik een beetje gepest in Madrid. ‘Hé Catalaan ga naar Catalonië joh’, riepen ze dan. Maar dat is nu wel opgehouden. Ik denk dat het beter is dat Catalonië bij Spanje blijft anders valt het hele land uit elkaar. En dat is niet goed.”

Ben Roberts
Ben Roberts

Messi

„We hebben thuis twee honden en twee katten. Ze heten Duna, Noa, Manolo en Gato. Gato heette eigenlijk Messi, maar die naam is een beetje problematisch in Madrid. Ik laat de honden iedere dag uit in het park bij mijn huis. Ik ben echt begaan met dieren. We wonen in Madrid vlakbij de Plaza de Toros. Iedere keer als ik daar langs loop schreeuw ik dat ze moeten stoppen. Ik zal nooit naar een stierengevecht gaan. Ik ben daar veel te gevoelig voor. Ik heb een keer meegedaan aan een demonstratie. Toen ik hoorde wat er allemaal in de arena gebeurde barstte ik in huilen uit. Ik kan er gewoon niet tegen als dieren pijn lijden. Ze hebben net als mensen een gevoel. Dat moeten we respecteren.”

Weg

„Ik vind Spanje een fantastisch land, maar toch denk ik dat mijn toekomst hier niet zal zijn. Spanje zit in een diepe crisis. De mogelijkheden zijn hier heel erg beperkt. Het is een vakantieland, maar veel goed werk is er niet. Daar maak ik me best zorgen over. Als je een goede baan wilt en een familie wilt opbouwen, dan moet je wel naar het buitenland. Ik zou graag iets in de wetenschap doen. Ik denk nu aan de Verenigde Staten of Canada. Daarom moet ik op school extra mijn best doen met Engels. Als ik nerveus word vergeet ik soms alle woorden. Het blijft lastig voor Spanjaarden om andere talen te leren. Maar dat gaat mij wel lukken.”

Meedoen? pubers@nrc.nl