Handgranaat gevonden in portiek in Amsterdam

Het explosief werd aangetroffen in een portiek in de Amstelstraat. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft de handgranaat onschadelijk gemaakt.

Een deel van de Amstelstraat in het centrum van Amsterdam is afgezet vanwege de vondst van een handgranaat. Reinigingsmedewerkers zagen bij het schoonspuiten van de straat iets verdachts in een portiek en waarschuwden de politie.
Een deel van de Amstelstraat in het centrum van Amsterdam is afgezet vanwege de vondst van een handgranaat. Reinigingsmedewerkers zagen bij het schoonspuiten van de straat iets verdachts in een portiek en waarschuwden de politie. Foto ANP

In het centrum van Amsterdam is donderdagochtend een handgranaat gevonden. Het explosief werd aangetroffen in de portiek van een horecagelegenheid in de Amstelstraat, zegt de Amsterdamse politie.

De handgranaat is onschadelijk gemaakt door de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) en het gebied is vrijgegeven. De politie roept getuigen op om zich te melden. De politie heeft aanwijzingen dat het een gerichte actie gaat tegen de horecagelegenheid. Over de inhoud van de aanwijzingen wil de politie niks zeggen.

De reinigingsdienst van de stad maakte tijdens het schoonspuiten van de straat rond 08.30 uur een melding van een verdacht object. Na onderzoek van het Team Explosieven Verkenning (TEV) bleek het te gaan om een handgranaat.

De handgranaat werd volgens de politie gevonden aan het eind van de Amstelstraat aan de kant van de Blauwbrug. Het is nog onbekend hoe het explosief daar is gekomen. Enkele huizen werden ontruimd. De politie schrijft over het incident:

“Een dergelijk explosief in een drukke woon- en winkelomgeving levert gevaar op voor omwonenden en panden. Om die reden werden enkele huizen uit voorzorg ontruimd en kwamen specialisten van de EOD ter plaatse om de handgranaat te ruimen.”

Vermoedelijk lag het explosief ter hoogte van Club ABE. Een politiewoordvoerder wil dit zolang het onderzoek loopt nog niet bevestigen en zegt alleen dat de granaat is gevonden in “de portiek van een uitgaansgelegenheid”.

Blauwbrug afgesloten

Zowel de Amstelstraat als de Blauwbrug waren afgesloten. Tramverkeer van en naar het Rembrandtplein dat loopt via de Amstelstraat, was tijdelijk gestremd.

In januari 2016 werd de horecagelegenheid beschoten, daarbij raakte niemand gewond. De zaak werd op last van burgemeester Van der Laan daarop gesloten en mocht na ruim drie maanden weer open.

Eerder dit jaar werd ook al een handgranaat gevonden in Amsterdam. Dat explosief was achtergelaten bij een café bij het Leidseplein.

    • Christiaan Paauwe