FC Utrecht na verlies niet in Europa League

De ploeg verloor na verlenging met 2-0 van Zenit Sint-Petersburg. In de thuiswedstrijd had FC Utrecht nog met 1-0 gewonnen

Foto Anatoly Maltsev/EPA

FC Utrecht is er niet in geslaagd de groepsfase van de Europa League te bereiken. De ploeg hield in Sint-Petersburg na een vroege achterstand lang stand maar een Russische goal in de verlenging deed de club de das om.

Dat Utrecht er überhaupt een verlenging kon uitslepen mocht een klein wonder heten. De ploeg kwam al heel vroeg in de wedstrijd 1-0 achter. Na negen minuten poetste Aleksandr Kokorin namens Zenit de Utrechtse voorsprong uit de thuiswedstrijd weg.

Daarna stond de ploeg van trainer Erik ten Hag de gehele eerste helft onder druk en werden er nauwelijks eigen kansen gecreëerd. Na rust kwam Utrecht dichter bij het Russische doel en werden schoten van Gyrano Kerk en Sander van de Streek gekeerd door de keeper van Zenit. Aan de andere kant redde Utrecht-doelman een aantal keer knap op pogingen van Zenith-aanvallers.

Utrecht bezwijkt in de verlenging

In de eerste helft van de verlenging bezweek Utrecht alsnog onder de druk. Aleksandr Kokorin wist de bal zittend op de grond met zijn borst binnen te werken. Daarmee kwam Zenit op 2-0, genoeg voor plaatsing voor de Europa League.

Diep in de tweede verlenging dacht Van der Streek nog de verlossende 2-1 te maken. Zijn doelpunt met het hoofd werd echter afgekeurd door de scheidsrechter vanwege het hinderen van de Russische keeper.

    • Jorg Leijten