Deense onderzeeër

Aangespoelde romp is van de 30-jarige Zweedse journalist Kim Wall

De romp die maandag is aangetroffen op het Deense eiland Amager blijkt inderdaad van de Zweedse journalist Kim Wall. De bloedsporen op het zwaar verminkte lichaamsdeel komen overeen met die in de onderzeeër waar Wall voor het laatst werd gezien voordat ze verdween, en met DNA op een tandenborstel en een haarborstel van de journalist. De Deense politie, tot nu zeer terughoudend in de informatieverstrekking over de verdwijning, maakte dat woensdagochtend bekend.

De 30-jarige Zweedse Wall stapte op 10 augustus in de onderzeeër van de 46-jarige, befaamde Deense uitvinder en ondernemer Peter Madsen. Ze wilde een profiel over hem schrijven. Wall keerde niet terug. Madsen verklaarde in eerste instantie haar aan land te hebben afgezet, maar zei later dat ze na een ongeluk was overleden en dat hij haar een zeemansgraf had gegeven. Maandag verklaarde de politie dat de onderzeeër met opzet tot zinken is gebracht. De zaak trok de afgelopen dagen de aandacht van zowel Deense als internationale pers.

Dinsdag werd bekend dat de lichaamsdelen opzettelijk van de aangespoelde romp zijn verwijderd. Woensdag zei de Deense inspecteur die het onderzoek leidt dat de torso verminkt is om de lucht eruit te krijgen, en verzwaard met een stuk metaal om te voorkomen dat hij naar de oppervlakte zou drijven.

Madsen, die als enige met Wall in de onderzeeboot was, houdt zelfs na het bekend worden van de nieuwe details vol dat er een ongeluk heeft plaatsgevonden in de onderzeeër dat tot Walls dood heeft geleid. „De DNA-match verandert niets aan de verklaring van mijn cliënt dat er een ongeluk is geweest”, aldus Madsens advocaat tegen de Zweedse pers.

De politie richt zich nu op verklaringen van mogelijke getuigen en een technisch rapport.

Ondertussen wordt er verder gezocht naar Walls missende lichaamsdelen.

    • Maral Noshad Sharifi