Clinton blikt terug op haar debat met ‘engerd’ Trump

„Mijn nekharen gingen overeind staan”, schrijft voormalig presidentskandidaat Hillary Clinton in What Happened, haar terugblik op het voor haar desastreus verlopen Amerikaanse verkiezingsjaar 2016, dat in september verschijnt. Clinton beschrijft in het boek onder meer hoe ze zich in oktober 2016 voelde toen Trump, tijdens een tv-debat en twee dagen na het bekend worden van de video-opnames waarin Trump opschept over het aanranden van vrouwen, telkens heel dicht achter haar ging staan als zij sprak. Trumps gedrag wekte destijds verbazing en werd dankbaar materiaal voor de satirische show Saturday Night Live. „Hij ademde letterlijk in mijn nek”, aldus Clinton in een van de fragmenten die zender MSNBC woensdag uitzond. Clinton schrijft dat ze overwoog zich om te draaien naar Trump en te zeggen: „Achteruit, engerd, blijf uit mijn buurt! Ik weet dat je graag vrouwen intimideert, maar mij kun je niet intimideren.”

Ze vindt het achteraf fout dat ze niets deed. Van zich af bijten „had betere tv opgeleverd”. Clinton betuigt daarnaast spijt aan haar kiezers. „Ik wist dat miljoenen mensen op me rekenden en ik kon het idee niet verdragen dat ik ze zou laten zitten. Maar dat heb ik wel gedaan.” En: „Ik kon de klus niet klaren.” Ze typeert de campagnetijd als „vreugdevol, nederig makend, frustrerend en gewoon regelrecht verbijsterend”. (NRC)