Deel Amazonewoud mag gekapt worden

Het gaat om een gebied groter dan Nederland. Brazilië stelt het reservaat beschikbaar om investeerders te trekken.

Een kapvlakte bij Apuí. In de deelstaat Amazonas ligt het meest ongeschonden regenwoud van de Braziliaanse Amazone.
Een kapvlakte bij Apuí. In de deelstaat Amazonas ligt het meest ongeschonden regenwoud van de Braziliaanse Amazone. Foto Bruno Kelly / Reuters

De Braziliaanse regering heeft een reservaat beschikbaar gesteld binnen het Amazoneregenwoud om onder meer goud, ijzer en andere kostbare mineralen te winnen.
Dat houdt in dat een deel van de bomen die in het reservaat staan, gekapt mogen worden. Dat meldt de BBC op basis van de regering in het land.

Het gaat om het RENCA-reservaat met een oppervlakte van 46.000 vierkante kilometer, wat neerkomt op een oppervlakte net iets groter dan Nederland. Het Amazoneregenwoud beslaat in totaal 5,5 miljoen vierkante kilometer en is verspreid over negen landen. In het reservaat dat ontgonnen mag worden, blijven negen gebieden volgens de overheid beschermd, maar activisten zijn bang dat ook op deze plekken gekapt gaat worden.

Door het reservaat beschikbaar te stellen, hoopt de regering investeerders te trekken en zo meer werkgelegenheid te creëren. Brazilië zit in de ergste crisis sinds dertig jaar. Het land gaat gebukt onder corruptieschandalen en de economie blijft krimpen onder meer door dalende prijzen van grondstoffen.

‘Aanval op Amazonegebied’

Oppositie-senator Randolfe Rodrigues noemt de zet van de regering “de grootste aanval op het Amazonegebied van de afgelopen 50 jaar”. Het Wereldnatuurfonds (WWF) in Brazilië waarschuwde vorige maand dat eventuele mijnbouw in het Amazonegebied zou leiden tot explosieve ontbossing, vernietiging van waterbronnen, verlies van biodiversiteit en het scheppen van landconflicten.

Bekijk ook de In beeld: Boskap Brazilië kost duizenden vierkante kilometers bos per jaar

De afgelopen jaren bleef de ontbossing in het Amazonewoud in Brazilië beperkt. Tien jaar geleden was de jaarlijkse boskap juist sterk afgenomen door een moratorium op boskap voor soja-plantages. Sinds 1970 is 20 procent van het Amazonebos verdwenen.

Correctie 24 augustus 19:51 uur: in een eerdere versie van dit artikel stond dat alle bomen in het reservaat gekapt mogen worden. Dit is onjuist. Het gaat slechts om een deel van de bomen die in het gebied staan.