Belgische minister: elke imam die predikt melden

De Belgische minister van Justitie zei dat nadat bekend werd dat het vermoedelijke brein achter de aanslagen in Catalonië ook een link had met België.

Foto AP Photo/Manu Fernandez

De Belgische minister van Justitie Koen Geens wil meer zicht krijgen op welke imams in België prediken en waar zij dit doen. Daarbij wil hij de Moslimexecutieve, het vertegenwoordigende orgaan van de moslims in België, om hulp vragen.

Geens deed zijn uitspraken woensdag in het actualiteitenprogramma Terzake, nadat bekend werd dat het vermoedelijke brein achter de aanslagen in Catalonië ook een link had met België.

Lees ook: Gêne in Ripoll: ‘hun’ imam lijkt het brein achter de terreur in Catalonië

De minister wil dat de Moslimexecutieve alle imams die in België prediken monitort. Het orgaan zou die informatie vervolgens door moeten spelen aan de Dienst voor de Veiligheid van de Staat.

Drie maanden

Abdelbaki es-Satty was als imam in Ripoll mogelijk verantwoordelijk voor de radicalisering van de daders van de aanslagen in Barcelona en Cambrils. Hij verbleef begin vorig jaar drie maanden in de Vlaamse stad Diegem bij Brussel.

Hij werd aangesteld als imam, maar toen hij geen bewijs van goed gedrag wilde afgeven schakelde de moskeevoorzitter de politie in. De Belgische politie speelde dat door naar de Spaanse politie. Intussen werd Es-Satty als imam ontslagen. Hij verdween van de Belgische radar. Drie maanden na het verzoek van de Belgische politie lieten de Spaanse collega’s weten dat Es-Satty daar niet bekend stond als geradicaliseerd.

Waarschijnlijk bezocht Es-Satty België diverse keren. Volgens de Belgische minister was dat zijn goed recht, zo liet hij weten in Terzake:

“De man had een verblijfsvergunning. Hij mocht vrij ons land in. Ik kan het vrije verkeer van personen in Europa niet uitschakelen.”

Opnieuw terreurverdachte Spanje vrijgelaten

Een Spaanse rechter heeft besloten ook een tweede van vier aangehouden verdachten van de aanslagen in Barcelona en Cambrils vrij te laten. Het gaat om Salh El Karib, de eigenaar van een internetcafé in het plaatsje Ripoll waar de meeste leden van de terreurcel vandaan komen.

De onderzoeksrechter wilde hem langer vasthouden om zijn mogelijke rol bij de aanslagen verder te onderzoeken, maar de rechtbank ziet onvoldoende bewijs om hem nog langer in bewaring te houden.

Hij is vrijgelaten onder voorwaarden. Zo moet El Karib zijn paspoort inleveren en zich elke week melden bij de rechtbank. Eerder deze week werd een andere verdachte van de aanslagen, Mohamed Aalla, al onder voorwaarden vrijgelaten.

    • Arjan Meesterburrie
    • Maarten Back