VVD’er Duisenberg verlaat Kamer na vijf maanden

Duisenberg wordt voorzitter van de VSNU. Het is hoogst ongebruikelijk dat een Kamerlid zo snel alweer vertrekt.

Foto Remko de Waal/ANP

VVD-Tweede Kamerlid Pieter Duisenberg vertrekt per 1 september uit de Kamer om voorzitter te worden van de Vereniging van Nederlandse Universiteiten (VSNU), de koepelorganisatie van de Nederlandse universiteiten. Duisenberg was sinds 2012 Kamerlid en stond bij de Tweede Kamer-verkiezingen van maart dit jaar op plaats 15. Voor de VVD voerde hij het woord over hoger onderwijs en wetenschap. Ook was hij voorzitter van de Kamercommissie Financiën.

Het is hoogst ongebruikelijk dat een Kamerlid vertrekt, slechts enkele maanden nadat hij of zij verkozen is. “Dit soort kansen komen nooit op een gunstig moment”, zegt Duisenberg daar zelf over tegen NRC. “Ik heb er lang over nagedacht. Het grootste dilemma bij mijn afweging was dat ik nog maar net was herkozen in de Tweede Kamer. Maar het is een enorm mooie kans en die ik niet wilde laten lopen.” Van doorslaggevend belang voor Duisenberg was naar eigen zeggen dat hij zich ook in zijn nieuwe functie “kan inzetten voor de publieke zaak”.

In een persverklaring van de VVD noemt fractievoorzitter Halbe Zijlstra het “jammer dat Pieter zo kort nadat hij is herkozen de Kamer verlaat.” Zijlstra en VVD-leider Mark Rutte hebben Duisenberg naar eigen zeggen niet proberen binnen te houden “met een mooie functie of portefeuille”.

Politiek en wetenschap

Als Kamerlid diende Duisenberg onder meer begin dit jaar een motie in waarin de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) werd opgeroepen onderzoek te doen naar de politieke voorkeuren van wetenschappers. Over de motie, die werd aangenomen, ontstond enige ophef. Duisenberg en mede-indiener toenmalig VVD-Kamerlid Karin Straus zouden “de wetenschap willen politiseren”. Duisenberg ontkende dat: hij zou slechts een onderzoek nastreven naar de “beperking van diversiteit van perspectieven” binnen universiteiten.

Lees ook: Onderzoek naar linkse wetenschap ‘zinnig’

Opvolging

Duisenberg wordt in de Kamer opgevolgd door Roald van der Linde, die als nummer 35 op de lijst stond. Het is voor Van der Linde de tweede keer dat hij na aanvankelijk niet verkozen te zijn, toch nog in de Tweede Kamer komt: in 2012 gebeurde dat ook al. “Ik ben Kamerlid in ruste en Kamerlid in spe”, zei Van der Linde daar onlangs zelf over tegen NRC.

Lees ook: Maanden onzeker of je toch Kamerlid mag worden

Bij de VSNU volgt Duisenberg Karl Dittrich op, die de vereniging sinds 2012 leidt en met pensioen gaat.