Schade besmette eieren geschat op 33 miljoen euro

Winnie Sorgdrager, voormalig minister van Justitie en lid van de Raad van State, gaat het onderzoek naar de eiercrisis leiden.

Foto Evert Elzinga/ANP

Woensdag werd bekendgemaakt dat de besmetting van fipronil in eieren betrokken pluimveebedrijven naar schatting zo’n 33 miljoen euro aan schade kost. Dat blijkt uit een rapport van het economisch onderzoeksbureau van de Universiteit van Wageningen dat werd opgesteld in opdracht van demissionair staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken.

Schade

16 miljoen euro aan schade is het directe gevolg van de opgelegde blokkades. Tijdens de blokkades mochten eieren, kippen en mest pluimveebedrijven niet verlaten. De overige 17 miljoen is het gevolg van maatregelen om de fipronilbesmetting bij de bedrijven weg te nemen. Dat komt neer op een gemiddelde schade van tussen de 120.000 en 220.000 euro per pluimveebedrijf, schat het onderzoeksbureau.

In het rapport is geen rekening gehouden met verdere vervolgschade zoals imagoschade. In totaal werden 258 bedrijven met 664 stallen tijdelijk afgesloten. En deel daarvan is inmiddels weer vrijgegeven, schrijven demissionair minister Schippers van Volksgezondheid (VVD) en demissionair staatssecretaris Van Dam (Partij van de Arbeid) in een kamerbrief. Donderdag debatteert de Kamer over de brief.

Lees ook: Wie wist wat en wanneer? België en Nederland twisten over fipronil

Tweede giftige stof

Tevens valt in de Kamerbrief te lezen dat het bedrijf Chickfriend, dat het bestrijdingsmiddel met fipronil leverde, ook het verboden amitraz verwerkte in producten. Uit de administratie van Chickfriend blijkt dat het bedrijf niet alleen actief was bij pluimveebedrijven, maar ook bij een vleeskalverbedrijf en een gemengd bedrijf met pluimvee en vleeskalveren. Een gemengd kalverbedrijf is geblokkeerd omdat daar zowel met fipronil als amitraz is gewerkt.

Demissionair minister Schippers en van Dam spreken in de brief van een ‘matig toxische stof’. De stof werd door Chickfriend gebruikt in een bestrijdingsmiddel tegen insecten en mijten en werd ingezet bij vliegenbestrijding bij kalveren. Amitraz mag volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen bij varkens en runderen worden gebruikt maar niet bij pluimvee. Amitraz is verboden omdat de stof effecten kan hebben op het centrale zenuwstelsel van mensen.

Toedracht van eiercrisis

Ook werd bekendgemaakt dat het onderzoek naar de vondst van fipronil wordt geleid door Winnie Sorgdrager, voormalig minister van Justitie en tegenwoordig lid van de Raad van State. De Raad van State is een adviesorgaan van de regering en tevens de hoogste bestuursrechter van het land.

Uit het onderzoek van Sorgdrager moet blijken hoe de eiercrisis heeft kunnen ontstaan. Ook zal Sorgdrager onderzoeken wat de rol en verantwoordelijkheid zijn van alle betrokkenen. De opdracht voor het onderzoek moet nog aan de Tweede Kamer worden voorgelegd ter goedkeuring. Dit zal op korte termijn gebeuren. Het onderzoek wordt vermoedelijk eind dit jaar afgerond.

Lees ook: NRC checkt: ‘Fipronil is gevaarlijk voor mens én dier’

Uit monsters die eerder deze maand werden genomen van supermarkteieren, bleek dat in 26 procent van de onderzochte eieren meer dan de toegestane hoeveelheid fipronil zat. Fipronil mag volgens Europese wetgeving niet worden gebruikt in stallen. De inname van een hoge dosis fipronil kan leiden tot misselijkheid, buikpijn en duizeligheid.

    • Maartje Geels