Veiligheid

Blok trekt Nederlanderschap veroordeelde jihadist in

Demissionair minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie, VVD) wil het Nederlanderschap van zeker één veroordeelde jihadist intrekken. Het gaat om een man die naar IS-gebied is vertrokken.

Het is de eerste keer dat de Nederlandse nationaliteit wordt afgenomen. Dit kan alleen bij jihadisten die behalve de Nederlandse ook nog een andere nationaliteit hebben. De overheid mag iemand niet stateloos maken.

Blok zegt dat hij „nog een heel aantal” dossiers op zijn bureau heeft liggen van jihadisten van wie hij de nationaliteit wil afnemen. In maart is een wetswijziging aangenomen waarbij het om iemands Nederlanderschap af te nemen niet meer per se nodig is dat iemand een rechterlijke veroordeling achter zijn naam heeft voor een terroristisch misdrijf. Het feit dat iemand zich in het buitenland heeft aangesloten bij een terreurorganisatie is genoeg. In een aantal van die gevallen overweegt minister Blok nog of hij het Nederlanderschap gaat intrekken, liet hij weten in antwoord op Kamervragen van de PVV. Hij wil daar naar eigen zeggen eerst een goede onderbouwing voor hebben, omdat het een ‘zware maatregel’ is.

Tot op heden zijn in totaal ongeveer 280 jihadisten uit Nederland naar het buitenland vertrokken. Het aantal dat nu nog in in Syrië en Irak is, is ongeveer 190. (ANP)