Thuiskok Pasta met erwtjes

Een makkelijk recept voor doordeweek of als bijgerecht voor een uitgebreide tafel.

Breng een pan met water aan de kook. Kerf de tomaten aan de bovenkant iets in en leg ze circa 30 seconden in het kokend hete water, spoel ze koud en ontvel ze. Halveer de tomaten, schep de zaden eruit (bewaar deze voor de dressing) en snijd het vruchtvlees in blokjes. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan, voeg ui, knoflook en pijnboompitten toe en smoor ze 5 minuten al roerend op halfhoog vuur zodat ze niet kleuren.

Neem de pan van het vuur, voeg de tomatenblokjes en de rode chilipeper toe en laat het geheel afkoelen. Meng de basilicumblaadjes door het afgekoelde tomatenmengsel. Kook de pasta in ruim kokend water volgens de aanwijzingen op het pak. Voeg 2 minuten voor het einde van het kookproces de doperwten toe.

Giet de pasta en doperwten af in een zeef en spoel ze onder de stromende kraan tot ze volledig koud zijn. Doe de overgebleven olie, azijn en het zaad van de tomaten met zout en peper naar smaak in een mengkom. Pureer alles met de staafmixer tot een dressing en meng deze door de droge, koude pasta. Verdeel de pasta en doperwten over de borden, bestrooi met het pittige mengsel van ui, knoflook, pijnboompitten, tomaten, chilipeper en basilicum en garneer met geraspte kaas.