Recensie

Recensie Muziek

Shani lost verwachtingen in als chef Rotterdams Philharmonisch

Klassiek Voor het eerst sinds zijn benoeming was Lahav Shani terug in De Doelen. Na komend seizoen volgt hij Yannick Nézet-Séguin op als chef van het Rotterdams Philharmonisch.

Lahav Shani kiest voor veel risico.
Lahav Shani kiest voor veel risico. Foto Hans van der Woerd

Het was indertijd liefde op het eerste gezicht tussen de Rotterdammers en Lahav Shani (1989), hun aanstaande chef: precies een jaar geleden werd hij op basis van slechts één concert benoemd. Dat is gewaagd. Maar het Rotterdams Philharmonisch heeft een goede neus voor dirigeertalent aan de vooravond van internationaal sterrendom – zie Yannick en diens voorganger Gergiev.

Men kon opgelucht ademhalen: het was er nog, de chemie tussen dirigent en orkest. Shani kwam met een feestelijk Amerikaans programma, dat hij bijna geheel uit het hoofd leidde en het orkest beantwoordde zijn expressieve gebaren met gloedvol spel. Nu was Shani voor het eerst weer in zijn toekomstige thuisakoestiek te beluisteren. Het klonk spectaculair goed.

In de Tweede symfonie van Weill zette hij meteen de toon: gedrevenheid, felle inzetten en grote intensiteit. Na de pauze drukte Shani het gaspedaal nog verder in. In Rhapsody in blue van Gershwin nam hij zelf de pianopartij voor zijn rekening, zoals Leonard Bernstein dat vroeger deed, dirigerend vanaf (en geestdriftig stuiterend op) de pianokruk. Ook solerend koos Shani voor een opvallend vrije benadering, grote contrasten en veel risico. Shani wil verrast worden, had hij voorafgaand laten weten, als ieder detail tijdens de repetities al vaststaat wordt een uitvoering saai. In dat opzicht lijkt Shani wel wat op Gergiev.

Bernsteins ‘Symphonic dances’ uit West Side Story barstten bijna uit hun voegen van branie en rauwe vitaliteit, waarbij vooral de subtiele, perfect uitgevoerde overgangen indruk maakten – Shani’s onstuimige energie en surprisegevoeligheid gaan niet ten koste van precisie en nuance. Na de ingetogen finale schoot hij zelf even vol. Dit was een sensationele binnenkomer, die hoge verwachtingen inlost en nieuwe schept.