Relatie VS-Noord-Korea

Sancties VS tegen bedrijven die zakendoen met Noord-Korea

De VS hebben dinsdag sancties aangekondigd tegen zestien voornamelijk Chinese en Russische personen en bedrijven wegens banden met Noord-Korea. Zij ondersteunen het Noord-Koreaanse raketontwerpprogramma, stelt het Amerikaanse ministerie van Financiën, bijvoorbeeld doordat ze zakendoen met de Noord-Koreaanse energiesector. Ook verdenkt het ministerie hen ervan het land te helpen met de tewerkstelling van Noord-Koreaanse arbeiders in het buitenland. Doel van de strafmaatregelen is om Noord-Korea verder te isoleren. De sancties treffen onder meer zes Chinese bedrijven, twee ondernemingen die gevestigd zijn in Singapore en olie verkopen aan Noord-Korea, een Russisch bedrijf, vier Russen en een bouwbedrijf in Namibië. China noemde de maatregel „een vergissing”. (NRC)

    • Maartje Somers