Minstens 35 doden bij luchtaanval in Jemen

In Jemen zijn naar schatting 35 doden gevallen bij een gevecht tussen het Jemenitische regeringsleger en Houthi-rebellen.

Aanhangers van de rebellengroep de Houthi's verzamelen zich in de hoofstad van Jemen, Saada.
Aanhangers van de rebellengroep de Houthi's verzamelen zich in de hoofstad van Jemen, Saada. Foto Naif Rahma/Reuters

Bij een luchtaanval nabij Sana’a, de hoofdstad van Jemen, zijn minstens 35 doden gevallen. Dat meldt Al Jazeera woensdagmiddag. Naar schatting raakten er minstens 13 mensen gewond. Wie verantwoordelijk is voor de luchtaanval is nog onduidelijk.

Doelwit van de aanval was een klein hotel in Arhab, een gebied ten noorden van Sana’a. Het gebied is in handen van de sjiitische Houthi-rebellen. De Houthi’s zijn al langer verwikkeld in een burgeroorlog met de Jemenitische regering, die militaire steun krijgt van Saoedi-Arabië. Het dodenaantal werd bekendgemaakt via televisiezender Almaseera die in handen is van de Houthi’s.

Lees ook: In Jemen liggen kinderen op de stoep aan het infuus

Het is niet de eerste keer dat er doden vallen bij gevechten tussen Houthi-rebellen en het regeringsleger. In januari kwamen er 26 mensen om bij gevechten vlakbij de strategische zeestraat Bab el-Mandeb. In diezelfde maand waarschuwden de Verenigde Naties voor hongersnood in het land. Toen schatten de VN dat er van de 25 miljoen inwoners er zo’n 18,2 miljoen afhankelijk zijn van noodhulp. In juni werd er weer alarm geslagen naar aanleiding van een cholera-uitbraak.

Lees ook: VN waarschuwen voor hongersnood in Jemen

Daarnaast schatten de VN dat sinds het begin van de burgeroorlog in 2014 meer dan 10,000 Jemenieten omgekomen zijn. Nog eens drie miljoen mensen zouden op de vlucht zijn. De gevechten tussen het regeringsleger en de rebellengroep braken uit in september 2014 toen de Houthi’s de hoofdstad bezetten in een couppoging tegen president Abd-Rabbu Mansour Hadi wiens regering internationaal wordt erkend.