Jezelf kunnen zijn dankzij je knuffelpak

Veranderen in een groot knuffeldier is voor Furries meer dan enkel een verkleedpartijtje. Zij kunnen zich dankzij hun pakken eindelijk uitdrukken zoals ze zich echt voelen.

'Furries' op de internationale jaarlijkse meeting Eurofurance, die vorig weekend plaatsvond in Berlijn.
'Furries' op de internationale jaarlijkse meeting Eurofurance, die vorig weekend plaatsvond in Berlijn. Alexander Becher / EPA

Het moet een bijzondere dag zijn geweest voor wie nietsvermoedend een middag ging bowlen in het Canadese Oshawa: ineens sta je oog in oog met een groep levensgrote knuffeldieren die lachend en springend de bowlingbaan op stelten zetten.

Furries worden ze genoemd; door de pluizige pakken die de fans van deze subcultuur dragen. VICE liep voor een minidocumentaire met de gemeenschap mee en geeft een inkijkje in de wereld van de Furries - die toch een stuk serieuzer is dan de vrolijke pakken op het eerste gezicht doen vermoeden.

Zodra de Furries hun pak dragen, nemen ze een andere persoonlijkheid aan - ook wel hun fursona genoemd. Dit is het belangrijkste aspect van de subcultuur. Wie geen fursona heeft, doet iets verkeerd, legt Mark Merlino uit. Hij is de presentator van een vlog voor en door furries en komt aan het woord in de minidocu.

“Het fursona benadrukt iemands superego - de goede aspecten van iemands persoonlijkheid, de manier waarop hij of zij gezien wil worden. (…) Of hoe weinig iemand om zijn slechte eigenschappen geeft.”

Veel meer dan seksfeestjes

Door veel buitenstaanders wordt de furry-gemeenschap vooral geassocieerd met seksfeestjes en gezien als een rare fetisj - een hardnekkig gerucht dat volgens de Furries zelf nergens op slaat. Het is juist het gevoel van erbij te mogen horen, voor wie vindt dat hij overal buiten valt. Ook de anonimiteit ervan wordt als bevrijdend ervaren.

Zo ook voor Jaimey, die haar kinderen niet meer mag zien, biedt haar fursona een oplossing om dichter bij haar lievelingsdier te komen: ze transformeert in een kat. En alleen als zijn alter ego Roach kan de Canadese Eric zich uitdrukken zoals hij dat wil. Wat meer ontspannen, minder angstig. Als Roach, een grote knuffel die lijkt op een vos, kan hij de wereld een stukje makkelijker aan. Op die manier voelt het minder bedrukkend dat hij worstelt met zijn genderidentiteit.

“Met een pluizige pak kun je verbergen dat je borsten hebt, of buikspieren. Het biedt een manier om anoniem hun genderidentiteit uit te drukken - wat heel belangrijk kan zijn voor mensen die wat meer teruggetrokken leven of nog niet uit de kast zijn. (…) Iets hebben waar je plezier kunt maken maar ook begrepen kunt worden zoals je echt bent: dat is echt iets belangrijks.”

Bekijk de minidocu Fursuits and Fursonas (13.57 minuten) hieronder.