Honderd EU-burgers per ongeluk opgeroepen VK te verlaten

In een brief werd gedreigd met detentie en uitzetting. Het ministerie van Binnenlandse Zaken bood woensdag zijn excuses aan.

Theresa May sprak woensdag van een "ongelukkige fout".
Theresa May sprak woensdag van een "ongelukkige fout". Foto Matt Dunham/AP

Een pijnlijke fout van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken vorige week: zo’n honderd in het Verenigd Koninkrijk woonachtige EU-burgers kregen een brief waarin ze werden verzocht binnen een maand het land te verlaten. Zo niet, dan dreigde detentie en vervolgens uitzetting.

De brieven werden echter verstuurd naar EU-burgers met een verblijfsvergunning, die soms al tien jaar in het Verenigd Koninkrijk woonden en werkten. Een fout, zo gaf het ministerie woensdag toe. Maar wel een pijnlijke: de Britse premier Theresa May doet de afgelopen weken veel moeite om EU-burgers duidelijk te maken dat hun rechten in het land niet zullen veranderen door de Brexit.

‘Ik kon mijn ogen niet geloven’

Het was de Finse Eva Johanna Holmberg, gepromoveerd cultuurhistorica en werkzaam aan de Queen Mary University in Londen, die de bal aan het rollen bracht. Ze ontving de brief vorige week en liet het er niet bij zitten. Als echtgenote van een Brit en al tien jaar woonachtig in het Verenigd Koninkrijk had ze geen enkele reden om te vrezen voor haar verblijfstatus. Tegenover de BBC zei ze dat ze “haar ogen niet kon geloven” bij het lezen van de brief.

Op sociale media brak een rel los over de kwestie toen een Finse krant voor het eerst melding van maakte van het verhaal van Holmberg. Ook andere mensen bleken brieven te hebben ontvangen.

Excuses

Nadat Holmbergs de brief vorige week had ontvangen, lieten haar advocaat en werkgever hun ongenoegen over het besluit blijken aan het ministerie. Woensdag, zes dagen nadat de brief werd verstuurd, ontving Holmberg ineens een excuusbrief. De Britse premier Theresa May sprak in een verklaring van een “ongelukkige fout”:

“Ik heb begrepen dat met alle mensen die brieven hebben ontvangen snel contact is opgenomen om hen te vertellen dat ze niet worden uitgezet. Ik wil EU-burgers verzekeren dat hun rechten en status hier in het Verenigd Koninkrijk niet zijn veranderd.”

Het ministerie kon niet vertellen hoeveel brieven er precies zijn verstuurd. Holmberg kan de kosten voor haar advocaat waarschijnlijk niet vergoed krijgen.

Lees ook: In Groot-Brittannië hebben EU-burgers niets meer te zoeken

Eind juni maakte premier May nog duidelijk dat ze wil dat alle ‘Britse’ EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk blijven. Dat zijn er ongeveer 3,2 miljoen. Velen van hen hebben zorgen over de naderende Brexit en vrezen tweederangsburgers te worden als hun rechten en toegang tot zaken als onderwijs en zorg op het spel komen te staan.