Hollande waarschuwt voor hervormingspolitiek van zijn opvolger

Arbeidsmarkt Verdere flexibilisering van de Franse arbeidsmarkt is niet nodig, waarschuwt de oud-president zijn opvolger.

Foto Francois Mori / AP Photo
Foto Francois Mori / AP Photo

De voormalige Franse president François Hollande heeft zijn opvolger, Emmanuel Macron, publiek gewaarschuwd niet te ver te gaan bij hervorming van de arbeidsmarkt. „Het zou niet nodig moeten zijn om de arbeidsmarkt verder te flexibiliseren dan wij al hebben gedaan”, zei hij dinsdag bij een filmfestival in Angoulême. De nieuwe regering loopt anders „het risico breuken te creëren”.

Het is sowieso ongebruikelijk dat een oud-president zich drie maanden na zijn aftreden al mengt in het beleid van zijn opvolger. Maar de uitspraken van Hollande zijn extra pikant.

Juist woensdag zijn de laatste onderhandelingen met de vakbonden begonnen over versoepeling van de arbeidsmarktregels. Vakbondsleiders zijn tot nu toe enthousiast over Macrons pogingen om tot een soort overlegmodel te komen. Een deel van de huidige liberaliseringsplannen stond bovendien al op het programma onder Hollande zelf. Maar na het stuklopen van de sociale dialoog en massale vakbondsdemonstraties in 2016 heeft de socialist gas teruggenomen.

Makkelijker ontslaan

Macron, die onder Hollande minister van Economie was, wil het arbeidsrecht verder versimpelen om de economische attractiviteit van Frankrijk te vergroten en het voor bedrijven makkelijker te maken mensen aan te nemen.

Er moet onder andere een plafond komen voor vergoedingen bij onterecht ontslag, Macron wil een samenvoeging van de vele vormen van personeelsvertegenwoordiging in bedrijven en multinationals moeten werknemers in een slechtlopende Franse vestiging kunnen afdanken, ook als het bedrijf wereldwijd gezond is. Dat is nu nog verboden.

Op 31 augustus maakt Macron zijn precieze plannen bekend. De Assemblée Nationale, het Franse parlement, heeft eind juli al in grote lijnen met de nieuwe wetgeving ingestemd. Vooralsnog heeft alleen de radicale vakbond CGT voor eind september demonstraties aangekondigd.

Lees ook: Macron maakt haast met hervormen

Hollande en zijn entourage voelen zich gesterkt door de aantrekkende Franse economie en zien dat als Hollandes erfenis. De werkloosheid is met 9,5 procent van de beroepsbevolking nog altijd hoog, maar terug op het niveau van 2012 toen hij werd gekozen. De privésector creëert banen, de consumptie neemt toe en de marges van bedrijven lopen op. ‘Ja, Frankrijk trekt weer aan’, kopte Le Journal du Dimanche zondag.

„Wat nodig is”, zei Hollande, „is de beweging die ingezet is versterken en ieder besluit dat deze beweging kan dwarsbomen vermijden.”