Graniet in Nederland met kinderarbeid gewonnen

Indiase steengroeven Nederlandse bedrijven importeren graniet uit Indiase steengroeven waar sprake is van kinderarbeid en moderne slavernij.

Indiase kinderen bedelen om geld.
Indiase kinderen bedelen om geld. Foto Bartosz Hadyniak/Getty

Drie Nederlandse importeurs van natuursteen hebben graniet ingekocht uit Indiase mijnen waar kinderarbeid of moderne slavernij voorkomt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Landelijke India Werkgroep en Stop Kinderarbeid. In de groeven is er bovendien vaak sprake van lage lonen en gevaarlijke en ongezonde werkomstandigheden.

In totaal gaat het om 33 natuursteenbedrijven en drie banken die de omstreden graniet uit India hebben geïmporteerd. De betrokken Nederlandse bedrijven zijn Jetstone, Michel Oprey & Beisterveld (MO&B) en Kerasom. Bij een vierde Nederlands bedrijf, Arte di Granito, werd geen kinderarbeid of schuldslavernij tijdens de productie vastgesteld.

De conclusies van het onderzoek zijn gebaseerd op gesprekken met 172 werknemers en exportgegevens. In het onderzoek is gekeken naar 22 groeven en zes andere locaties waar de graniet wordt verwerkt in de zuidelijke deelstaten Andhra Pradesh, Telangana en Karnataka.

In zeven groeven is kinderarbeid vastgesteld. Deze is “nog prominent aanwezig in de verwerking van reststeen tot grind en ‘kinderkopjes’”, valt te lezen in het rapport. Vaak gaat het om tieners onder de achttien die sterk genoeg zijn om stenen te tillen. In India mogen kinderen tussen hun vijftiende en achttiende wel werken, maar alleen zolang ze geen zware of gevaarlijke arbeid leveren.

Hoewel India al jarenlang kinderarbeid wil terugdringen, maakt het een belangrijk onderdeel uit van de Indiase economie. Volgens cijfers van Save the Children India werken er circa 33 miljoen kinderen tussen de vijf en achttien jaar. Eenderde daarvan is jonger dan vijftien jaar. Officieel zijn kinderen in India tot hun veertiende verplicht om naar school te gaan.

De Nederlandse bedrijven onderzoeken de aantijgingen. Jetstone en Kerasom hebben de namen van de groeven gevraagd zodat ze maatregelen kunnen treffen. MO&B heeft zijn agent in India gevraagd om de omstandigheden in de groeven te bekijken. Ook is het bedrijf bereid meer te betalen voor het graniet om misstanden in de toekomst te voorkomen.

Graniet wordt onder andere gebruikt voor wand- en vloertegels, grafstenen en aanrechtbladen. De helft van de wereldwijde export van de natuursteen komt uit India, voornamelijk uit het zuiden van het land.