Gooi nooit bier naar Lil’ Kleine

Foto Kippa Ferdy Damman/ANP Rapper Lil' Kleine bij een optreden in de Heineken Music Hall.

Mag een artiest in een café zijn optreden definitief afbreken als er met bier wordt gegooid? En wel met behoud van volledige gage? Dat hangt af van wat er tevoren contractueel is afgesproken. Maar ook van wat men redelijkerwijs van elkaar kan verwachten. En ook van de ‘zin die partijen over en weer aan de overeenkomst mogen toekennen’. Een contract heeft dus een letterlijke inhoud, maar er is ook ruimte voor interpretatie en duiding.

De civiele rechter in Den Bosch concludeert alles afwegende dat rapper Lil’ Kleine vorig jaar september in zijn recht stond toen hij al na een paar minuten het podium verliet van een café in Meijel. En wel toen het publiek met bekers begon te gooien. De caféhouder had 3.577,50 euro betaald voor een optreden van een half uur. In het contract stond dat de ‘opdrachtgever’ verantwoordelijk was voor de orde en de veiligheid van de artiest en diens ‘crew’. En dat daaronder in het bijzonder verstaan moest worden dat er niet met ‘voorwerpen (zoals drank)’ naar hen gegooid mocht worden. Op straffe van ophouden, incasseren en naar huis gaan. Als de artiest verplicht was om het optreden te hervatten, was wel afgesproken hoe snel dat dan moest gebeuren en na welke maatregelen. Maar dat stond er niet. Dat het maar weinig bier was en de situatie niet echt gevaarlijk was, doet er dan niet toe, aldus de rechter.

www.rechtspraak.nl: ECLI:NL:RBOBR:2017:3753

    • Folkert Jensma