‘Genocide dreigt in Centraal-Afrikaanse Republiek’

De VN-noodhulpcoördinator Stephen O’Brien concludeert dat het sektarisch geweld in het land escaleert.

Anti-Balakastrijders eerder deze maand in Gambo, in het zuidoosten van de CAR.
Anti-Balakastrijders eerder deze maand in Gambo, in het zuidoosten van de CAR. Foto Alexis Huguet/AFP

In de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) zijn “de eerste tekenen van genocide” te zien. Dat heeft de noodhulpcoördinator van de Verenigde Naties Stephen O’Brien dinsdag gezegd naar aanleiding van een bezoek aan het land dat al jarenlang geteisterd wordt door sektarisch geweld.

De diplomaat zei in een interview met persbureau AP dat milities steeds vaker aanvallen uitvoeren met een etnisch of religieus motief. Eerder had hij achter gesloten deuren met de VN-Veiligheidsraad gesproken over de situatie in de CAR. VN-diplomaten hebben vaker gewaarschuwd dat het geweld in het land kan escaleren, maar er is nog niet eerder op deze manier door een VN-chef gewaarschuwd voor genocide.

Tijdens zijn laatste bezoek aan het land een maand geleden zag O’Brien onder meer dat duizenden moslims uit gebieden moesten vluchten omdat ze het doelwit waren van christelijke milities. Het recent opgelaaide sektarische geweld in de CAR begon in 2013 toen de islamitische Seleka-rebellen de president François Bozizé verdreven waardoor gevechten uitbraken met de christelijke anti-Balaka groepering.

Lees ook: Dodental van gevechten Centraal-Afrikaanse Republiek stijgt

Sindsdien zijn duizenden mensen om het leven gekomen. Voornamelijk in het zuidoosten van de CAR wordt er veel gevochten. Sinds mei zijn er meer dan driehonderd mensen om het leven gekomen en 100.000 burgers ontheemd.