‘Terreurdreiging verwacht je in een stadion, niet bij Allah-Las’

Rotterdam Een concert in de Rotterdamse Maassilo werd woensdagavond afgelast. De politie vond een Spaans busje met gasflessen.

Politieagenten grendelen de Rotterdamse Maassilo af, waar de Amerikaanse band Allah-Las zou optreden.
Politieagenten grendelen de Rotterdamse Maassilo af, waar de Amerikaanse band Allah-Las zou optreden. Foto ANP

Sharon Garzón (22) en Wick Hayer (26) kijken verbouwereerd naar de ingang van de Maassilo in Rotterdam. In plaats van binnendruppelende concertgangers ziet ze een cordon van politieagenten in kogelwerende vesten. Hier had zo een concert moeten plaatsvinden van de band Allah-Las, die muziek maakt die fans omschrijven als psychedelische pop. „Ze zingen absoluut niet over religie”, zegt Garzón. „De liedjes gaan over vrijheid en zo. Het is alternatieve muziek. Ze komen uit Californië!”

Garzón en Hayer wonen nu in Haarlem, maar Garzon komt uit Barcelona. Haar familie woont daar. Met de aanslag op de Rambla nog vers in het geheugen is dit nog bizarder, zegt ze. Zij weet dan nog niet dat er een busje met een Spaans kenteken en gasflessen is gevonden op de Mijnsherenlaan, in de buurt van de Maassilo. Dat de chauffeur later zal worden meegenomen. Dat de melding over de terreurdreiging van de Spaanse politie kwam. Dat de bandleden onder politiebegeleiding uit de concertzaal zijn weggeleid.

Lees ook: Spaanse politie waarschuwde voor terreurdreiging Rotterdam

Garzón: „Terreurdreiging, dat verwacht je bij popconcerten in een stadion, of in Paradiso. Niet bij zo’n relatief onbekende band als Allah-Las.”

Maar nu ze zo buiten staan te wachten in de wind, ontstaat spontaan een nieuw vriendengroepje. Twee Italiaanse toeristen die voor het concert vanuit Amsterdam naar Rotterdam reisden sluiten zich aan. Ze besluiten de metro naar het centrum te pakken voor een biertje.

Direct weggestuurd door politie

Vier vrienden zijn op de fiets uit Rotterdam-Noord gekomen en zitten verderop op een bankje en draaien een shaggie. Ook zij betaalden alle vier 19 euro voor een concertkaartje. „Maar we krijgen ons geld terug”, zegt Daan Meijer (19). Iemand heeft dat gelezen op een Facebook-pagina. De vier vrienden vinden de muziek van Allah-Las „fantastisch”. Ze waren er al tegen half acht omdat ze ook het voorprogramma van de Turks-Nederlandse band Altin Gün wilden horen, maar werden direct weggestuurd door de politie. „Die zei niet waarom, maar we mochten ook niet voor de Maassilo blijven staan.”

Het is natuurlijk wel een vreemde naam.

Tymen Wander (19) meent zich te herinneren dat er een Turkse band in het voorprogramma zou spelen. Misschien heeft het daarmee te maken, vraagt hij zich hardop af. Zijn broer Milan (22) kijkt op zijn telefoon of hij daar iets over kan vinden, maar dat lukt niet. „Ik vind bezoekers van een concert van Allah-Las sowieso een vreemde doelgroep voor een terreuraanslag, zegt hij. De mensen die van Allah-Las houden zijn geen überhippe, glitter en glamour mensen, zeggen de vrienden. Milan: „Het zijn mensen die zich druk maken over het milieu. Vaak veganisten.”

Lees ook: Helpen al die maatregelen tegen terrorisme eigenlijk wel?

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam suggereert in zijn persconferentie later op de avond impliciet wel een mogelijk motief voor een aanslag op Allah-Las: „Het is natuurlijk wel een vreemde naam.”

Opeens dringt tot hen door dat ze misschien wel aan een aanslag zijn ontsnapt. Stel dat ze daar ín de Maassilo hadden gestaan en er was een bom of zo afgegaan. Daar zijn ze even stil van. Jeffrey en Michael, vinden alleen hun voornaam genoeg in de krant. Ze lopen met hun hond Beer langs de rij politiemensen. Zij kennen de band niet, maar komen even poolshoogte nemen. Ze wonen vlakbij. Dit is een wijk waar we wel vaker politiesirenes horen, zegt Jeffrey. „We zijn eraan gewend.” Maar deze keer zagen ze wel heel veel politie. En nu ze horen dat het vanwege een terreurdreiging is, vinden ze dat toch niet heel lekker.