Filmoverzicht: Soderberghs verborgen statement over Trump

De recensenten van NRC bespreken de nieuwe films die deze week uitkomen. Met onder andere: ‘The Only Living Boy In New York’, ‘Logan Lucky’, ‘Shot Caller’ en ‘The Nile Hilton Incident’.

 • ●●●●●

  Kedi: Documentaire

  De documentaire van Ceyda Torun gaat over de honderdduizend straatkatten die door Istanbul lopen. „Ik ben niet eens de grootste kattenliefhebber die er is. Maar de straatkatten van Istanbul zijn mijn grote liefde.”
  Lees de recensie: ‘Kedi’ maakt zelfs van hondenmensen kattenfans

  Regie Ceyda Torun. In: 32 bioscopen.

 • ●●●●

  The Only Living Boy In New York: Drama

  De held van The Only Living Boy In New York is een jongeman met schrijfambities. Hij ontmoet een auteur die hem gevraagd en ongevraagd van advies voorziet. Dat levert een film op vol culturele verwijzingen, sprankelende dialogen en psychologisch inzicht.
  Lees de recensie: Stuurloosheid van het leven in troostend verhaal gegoten

  Regie: Marc Webb. Met: Callum Turner, Jeff Bridges, Pierce Brosnan, Kate Beckinsale, Cynthia Nixon. In: 32 bioscopen.

 • ●●●●

  Logan Lucky: Heistfilm

  In interviews ontkent regisseur Stephen Soderbergh dat hij met Logan Lucky een politiek statement maakt. Maar stiekem doet hij het toch. Dat levert een sterke film op, met een fantastische cast.

  Na het maken van Side Effects (2013) kondigde Steven Soderbergh aan dat hij zich terugtrok uit de filmwereld. Zijn onvrede over peperdure formulefilms en Hollywoods gebrek aan durf en originaliteit was zo groot dat hij voor televisie ging werken. Hij maakte de geprezen biopic over de Amerikaanse showpianist Liberace en zijn minnaar, Behind the Candelabra en was betrokken bij de gewaardeerde historische ziekenhuisserie The Knick.

  Lees de recensie: Statement over Trumps VS verpakt als hillbilly-heistfilm

  Regie: Steven Soderbergh. Met: Channing Tatum, Adam Driver, Daniel Craig, Riley Keough. In: 103 bioscopen.

 • ●●●●●

  The Dark Tower: Fantasy

  ‘Have a nice apocalypse”, schampert Walter, de Man in het Zwart, in de Stephen King-verfilming The Dark Tower. Maar dan heeft hij buiten Roland de Scherpschutter en de jonge Jake gerekend. Zoals vele kinderen in King-boeken heeft Jake psychische krachten en voorspellende visioenen. Alleen gelooft niemand hem als hij weer eens met een sombere tekening komt na zijn zoveelste nachtmerrie. Via een portaal komt hij in een parallelle wereld terecht, waar hij op zoek gaat naar Roland. Zij zijn de enigen die Walter kunnen stoppen, die van plan is het universum in duisternis te hullen, zowel letterlijk als figuurlijk via demonen en monsters.

  Van de acht Dark Tower-boeken van geliefd horrorauteur Stephen King is nu een film gemaakt. King-fans zullen zwaar teleurgesteld zijn.
  Lees de recensie: Hutspot aan culturele verwijzingen uit acht Stephen King-boeken

  Regie: Nikolaj Arcel. Met: Idris Elba, Matthew McConaughey, Tom Taylor, Abbey Lee. In: 90 bioscopen.

 • ●●●●●

  Indivisibili: Drama

  Het droomachtige verhaal van een zingende Siamese tweeling die op een dag hoort dat ze kunnen worden gescheiden, hangt van toevalligheden aan elkaar. Plot is niet waar het om draait. Maar die mix van sfeer en toeval creëert afstand.
  Lees de recensie: Bitterzoet sprookje over Siamese tweeling blijft op afstand

  Regie: Edoardo De Angelis. Met: Angela Fontana, Marianna Fontana, Antonia Truppo. In: 11 bioscopen.

 • ●●●●●

  Shot Caller: Thriller

  Hoe wordt een gladde yup een geharde gevangene, met druipsnor, vettig matje en een lijf vol tatoeages? Shot Caller is een film over radicalisering, eentje die zich niet in het Midden-Oosten afspeelt maar in een Amerikaanse gevangenis.
  Lees de recensie: Radicalisering van een keurige aandelenhandelaar

  Regie: Ric Roman Waugh. Met: Nikolaj Coster-Waldau, Omari Hardwick, Lake Bell, Jon Bernthal. In: 28 bioscopen.

 • ●●●●

  The Nile Hilton Incident: Thriller

  The Nile Hilton Incident is een strakke, ouderwetse film noir over een gecorrumpeerde rechercheur die via een ogenschijnlijk simpele zaak op zoveel verval in hogere kringen stuit dat hij zowaar last krijgt van een geweten.
  Lees de recensie: Cynische spelletjes van Egyptische hogere kringen

  Regie: Tarik Saleh. Met: Fares Fares, Mari Malek, Yaser Aly Maher. In: 16 bioscopen.

  • Len Maessen