Club Vie mag per direct weer open

Openbare orde De rechter draait de sluiting van de Rotterdamse club Vie na zedenincidenten terug. Het is onduidelijk wat er precies gebeurd is.

De op last van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb gesloten Club Vie, onder de Willemsbrug, die weer open mag.
De op last van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb gesloten Club Vie, onder de Willemsbrug, die weer open mag. Foto Walter Herfst

Zaterdag kan er weer gedanst worden in de Rotterdamse Club Vie. Oorspronkelijk stond er een Ladies Night Special op het programma, maar eigenaar Tony Carbonaro zegt dat hij dat thema in deze omstandigheden verruilt voor iets anders.

Die omstandigheden zijn dat burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) de club eind juli voor drie maanden had gesloten na een reeks aangiften van zedenincidenten, die volgens politie en gemeente „met de club in verband konden worden gebracht”. De rechter besliste dinsdag echter in kort geding dat Vie per direct weer open kan. Uit de politierapportage waarop de sluiting was gebaseerd, bleek onvoldoende van een verband tussen de elf meldingen van de afgelopen anderhalf jaar, en Club Vie. Of, zoals Vie-advocaat Ilonka Kamans op de zitting donderdag zei: „Het is nog volkomen onduidelijk wat er precies gebeurd is. Ik lees iets over een vermoeden van drogeren, een vermoeden van misbruik, maar niets over onderzoek waaruit iets blijkt.”

Onzekerheid

De uitspraak van de rechter is opmerkelijk, omdat de burgemeester in het algemeen in het bestuursrecht veel ruimte krijgt bij maatregelen om de openbare orde te bewaken. Die ruimte voor de burgemeester is frustrerend, zeggen horecaondernemers. Het schept onzekerheid, vooral omdat juridisch niet of nauwelijks relevant is of de ondernemer zelf iets te verwijten valt. „Dat druist in tegen het rechtsgevoel”, zegt advocaat Kamans. „In het strafrecht is juist verwijtbaarheid doorslaggevend.”

Maar (de toepassing van) het strafrecht is in dit geval vooralsnog juist ontoereikend gebleken. Volgens politie en Openbaar Ministerie is voor geen van de aangiften, waarvan de oudste dus anderhalf jaar geleden is gedaan, al iemand bestraft. Ze willen verder geen uitspraken doen over het onderzoek.

De gemeente ontkent dat de burgemeester het bestuursrecht heeft toegepast omdat het strafrecht geen soelaas bood. „Er bleek sprake van een patroon van onveiligheid voor vrouwen die Club Vie bezoeken. Het bestuursrecht is geschikt voor het doorbreken van zo’n patroon”, zegt een woordvoerder van burgemeester Aboutaleb. „De burgemeester blijft erbij dat er ernstige zorgen zijn over vrouwelijke bezoekers van Club Vie.” De gemeente zal het bezwaar tegen de maatregel dat Vie-eigenaar Tony Carbonaro heeft ingediend behandelen, terwijl de club open blijft.

Carbonaro zegt dat hij een verandering heeft bemerkt. „De ondernemer wordt hard aangepakt. Vroeger was het: Piet de portier slaat iemand, dan komt de politie en die vervolgt Piet de portier. Nu komt de gemeente, die zegt: ‘Waar werkt Piet de portier? Die club gaat dicht.’”

Het is vaste rechtspraak dat horecagelegenheden een risico-aansprakelijkheid hebben, zegt de in horecarecht gespecialiseerde advocaat Joshua Perquin. „En omdat verwijtbaarheid van de onderneming geen criterium is voor sluiting, hebben ondernemers er belang bij om bekend te staan als ‘goede ondernemers’”. Dat geldt ook in Rotterdam. Toen Carbonaro in april hoorde dat er problemen waren, trad hij direct in overleg met politie en gemeente over maatregelen. Maar, zegt Perquin, daar zit ook een risico aan. „Als je een maatregel voorstelt, kan dat worden gezien als erkenning dat je het niet goed genoeg deed.”