Aluminium

En weer is het oude Aldel van Gary Klesch failliet

De rechtbank in Groningen heeft dinsdag Klesch Aluminium Delfzijl, het vroegere Aldel, failliet verklaard. De aluminiumsmelter, sinds 2009 van de Amerikaanse durfinvesteerder Gary Klesch, ging in 2013 ook al failliet en maakte een doorstart met de helft van de mensen en de ovens. De curator die er toen bij was werkt nu weer aan een doorstart. Bij het bedrijf werken 175 mensen.

Aan de aluminiumprijzen ligt het niet, die zijn goed. Het bedrijf wijt het faillissement zelf aan de financiële malaise bij grondstoffenhandelaar Noble, de enige klant. Noble heeft een exclusiviteitscontract met Klesch, waardoor het mee moet investeren in de verouderde fabriek. Volgens het bedrijf zijn de twee het niet eens over deze kapitaalinjecties.

Maar Albert Kuiper van FNV wijst Gary Klesch zelf aan als oorzaak. „Klesch weigert gewoon te investeren. Hij komt zijn deel van de overeenkomst niet na. De helft van de ovens staat nog steeds uit. Klesch trekt er alleen geld uit.” (NRC)