Aanrijding bij Amsterdam CS

Politie onderzoekt lekken naam naar weblog GeenStijl

De Amsterdamse politie onderzoekt hoe de persoonsgegevens van de verdachte van de aanrijding voor het Centraal Station in handen zijn gekomen van GeenStijl. Dit blog publiceerde dinsdagmiddag een foto met zijn persoonlijke gegevens.

Op 10 juni raasde een auto over het Stationsplein, waarbij acht personen gewond raakten. De chauffeur leek onwel te zijn geworden, meldde de politie dezelfde avond nog. Na uitgebreid onderzoek werd dit bevestigd. Hij lijdt aan diabetes.

GeenStijl trekt deze verklaring in twijfel, onder meer omdat de politie na het incident geen naam vrij wilde geven. Nu uit de persoonsgegevens blijkt dat de bestuurder van Marokkaanse afkomst is, voelt het weblog zich gesterkt in het idee dat de politieverklaring niet klopt en dat het gaat om een terreurdaad.

De politie zegt zwaar te tillen aan het lek. „Wij brengen nooit namen of initialen van verdachten naar buiten”, zegt woordvoerder Leo Dortland. „Het is op de grens van het toelaatbare om de gegevens van een verdachte te publiceren.” De politie onderneemt geen stappen tegen GeenStijl, de verdachte zou zelf aangifte kunnen doen van smaad en laster, meent Dortland. „GeenStijl heeft het risico genomen deze man voor de rest van zijn leven te beschadigen. Een onschuldige man wordt een terreurdaad in de schoenen geschoven.” (NRC)